Patrick Lefevere: 'Bocht 7 is op zich reclame voor de sport, maar die meelopers zou bij mij met de elleboog zijn'

Patrick Lefevere genoot op zich van de sfeer op Alpe D'Huez, maar had zich ook gestoord aan sommige onverlaten.

Tour de France 2022 stage 12

Hij schrijft over twee dagen terug in zijn column voor Het Nieuwsblad. Op de Alpencol was het zeer druk en ondanks hekken in de laatste kilometers ging het toch een aantal keer maar weer net goed. Zo constateerde ook de manager van Quick-Step Alpha Vinyl. "Supporters mogen feesten, drinken en zelfs zat zijn van mij. De Nederlandse bocht op Alpe d'Huez is op zich reclame voor de sport."

Toch plaatst Lefevere een kanttekening. "Alleen zijn er altijd een paar voor wie het nooit genoeg is, of niet genoeg over zichzelf gaat. Die moeten in hun blote gat mee lopen, de renners aanraken, iets luid in hun oor roepen. Zelf heb ik dat als renners nooit meegemaakt. Ik heb de Tour nooit gereden en mijn ervaring is dat Basken in de Vuelta meer echte koersliefhebbers zijn."

Lefevere roemt de zelfbeheersing van de renners van vandaag de dag. Iets wat hijzelf minder zou hebben. "De zelfbeheersing die renners hebben, zou niet aan mij besteed zijn. Hartslag 180 en dan zo'n irritante meeloper die ondanks de alcohol vijftig meter lang rapper kan lopen dan jij nog met de fiets kan rijden. Bij mij springt dan de plomb. Dat zou met de elleboog geweest zijn."

Lefevere vertelt nog een anekdote die hij meemaakte als manager. Hij zat met drie gasten in de auto en had meegegeven: in de Hollandse bocht ramen en deuren gesloten houden. "We geraakten er zonder kleerscheuren door, maar net toen ik mijn raampje weer naar beneden had gedaan, sprong een zot met een Belgische vlag in het midden van de weg. Ik kon niet anders dan remmen, waarop nog een idioot een hele emmer tegelijk leeg goot in onze auto. Ik hoop nog altijd dat het water was."

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2012