Tom Pidcock: 'Was even bij de auto voor zonnebrand en plotseling gingen ze vooraan vol gas'

Het is Tom Pidcock z'n eerste Tour en op het gebied van koerservaring kan hij nog wat bijleren (logischerwijs), maar hij lijkt er zelf niet zo mee te zitten..

Tour de France 2022 stage 12

Wie gisteren naar de Touretappe van Saint-Etienne naar Mende keek, zal zich misschien verbaasd hebben over het lossen van Tom Pidcock op de eerste klim van de finale. De winnaar van de rit naar Alpe d'Huez reed plotseling achteraan en werd in beeld genomen.

Dat bleek achteraf niet omdat de jonge Brit het tempo niet aankon. Hij was wat achterop geraakt vanwege een andere reden, legde hij uit aan Cyclingtips.

Zonnebrand

"Ik was 's ochtends vergeten zonnebrandcrême te smeren en eerlijk gezegd was ik een beetje oververhit geraakt. Dus ging ik terug naar de auto om even wat te smeren. Ik kwam terug aan de voet van de klim, maar toen waren ze vooraan plotseling vol gas aan het tijden. Heel vervelend, maar ach ja, dat is wielrennen."

Pidcock verloor uiteindelijk iets meer dan een minuut op Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard op de Montee Jalabert, de slotklim in Mende. Hij verloor een plek in het algemeen klassement omdat Louis Meintjes in de vluchtgroep zat en de top 10 binnenkwam.

De 22-jarige wereldkampioen veldrijden staat nu negende. INEOS Grenadiers en Groot-Brittanië hebben met Adam Yates en Geraint Thomas nog twee man in de top 10 staan.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022