HomeTour de FranceTour | Jasper Philipsen wint in incidentrijke rit naar Carcassone

Tour | Jasper Philipsen wint in incidentrijke rit naar Carcassone

Het leek even een saai ritje te worden, maar toen achtervolgde de pechduivel Jumbo-Visma en was er een klimmetje dat voor koers zorgde!

In de vijftiende rit van de Tour naar Carcassonne was het in principe weer eens aan de sprinters. Maar om het tot een massasprint te laten komen, mocht er allereerst geen omvangrijke vluchtgroep met sterke mannen wegrijden.

Dat lukte – vooral het deel omvangrijk – want er reden drie man weg. Naast Nils Pollitt en Mikkel Honoré (die meezat zodat QuickStep niet hoefde te werken) was ook Wout van Aert van de partij. De Belg zag na een poosje koers het zinloze van de missie in en liet zich terugzakken.

Het leek vervolgens een heerlijk wegdommelritje te worden in de bakoven van Frankrijk (!), maar op zo’n 60 kilometer van de streep sloeg de vlam in de pan – of ovenschaal.

Pechkilometers Jumbo-Visma

En helaas, vooral voor Jumbo-Visma, niet in positieve zin. De Nederlandse ploeg zat in de hoek waar de klappen vielen. Vanochtend startte Primoz Roglic al niet meer en nu moest Steven Kruijswijk opgeven nadat hij hard viel (en onmiddellijk naar z’n sleutelbeen greep).

Even later ging ook de geletruidrager tegen het asfalt, maar die leek er een stuk beter af te komen. Z’n shirtje was wat gehavend, maar verder leek hij er redelijk goed vanaf gekomen te zijn, want hij ging best hard tegen het asfalt.

Trek trekt door

Vlak na de pechkilometers van Jumbo-Visma was het ook opeens koers. Op het klimmetje 50 kilometer voor de streep trok Trek flink door en moesten de rassprinters eraf. Jakobsen en Ewan zagen we niet meer terug, maar de deze Tour behoorlijk klimmende Groenewegen kon met hulp van zijn ploeg terugkeren.

Op de top van het klimmetje waren de Fransen Benjamin Thomas en Alexis Gougeard ervanonder gemuisd, maar eerst werd Gougeard teruggepakt en in de laatste kilometer voor de meet was het ook met Thomas gedaan. En zo maakten we ons op voor een massasprint zonder Jakobsen, Ewan en enkele andere sprinters.

Daarin zetten de mannen van BikeExchange-Jayco een mooie trein op – na al het werk dat ze al hadden gedaan – maar het beste leek eraf bij Groenewegen zelf. In een spannende sprint was Jasper Philipsen net te snel voor Wout van Aert.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen gaan de renners van een welverdiende rustdag genieten alvorens we voorzichtig de Pyreneeën induiken. Op dinsdag wacht nog een heuvelrit, maar de twee dagen erna staan er twee serieuze bergritten op het programma.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...