Zeeman over opgave Roglic: 'Hij wilde niets liever dan Jonas helpen tot Parijs, maar er zat niets meer in hem'

De vijftiende rit van de Tour werd er eentje om snel te vergeten voor Jumbo-Visma. Merijn Zeeman houdt de moed er echter in.

Tour de France 2022 stage 11

Dat Roglic, die bij een val in de rit naar Arenberg zijn schouder uit de kom viel, opgaf zorgde na de vijftiende rit voor discussie. Had Team Jumbo-Visma de Sloveen te snel naar huis gestuurd? Een aantal uur later zag de wereld er namelijk heel anders uit. Steven Kruijswijk kwam ten val en ontwrichte daarbij zijn schouder. Nog een opgave was het gevolg. Tiesj Benoot is ook gehavend na een crash.

Roglic had dus nog van pas kunnen komen, maar sportief directeur vertelt in gesprek met Sporza dat de keuze om Roglic te laten afstappen de enige juiste is. "Nee, het was niet te vroeg. Het was eerder een dag te laat dan een dag te vroeg. Er zat niets meer in Primoz. Hij wilde niets liever dan Jonas helpen tot in Parijs, maar als je met zoveel pijn fietst en compleet leeg bent..."

Roglic was dusdanig gehavend dat hij geen bijdrage meer zou hebben voor het team, vertelt Zeeman. "Je kunt iemand dan in de vernieling helpen, maar zo zijn wij niet. In de Tour moet je altijd anticiperen. Voor de Alpen moesten we een plan bedenken, want ik las dat de Tour toen al beslist was. Daar hebben we het omgedraaid en nu zitten wij in de hoek waar de klappen vallen."

Zeeman en de ploeg gaan ondanks de slechte dag dan ook over tot de orde van de dag. "Dit is een meedogenloze wedstrijd. Je moet ermee omgaan en dat kunnen wij. De beste renner wint in Parijs en het is nog niet gestreden. Tadej Pogacar zal tot de allerlaatste snik blijven knokken, net als Ineos Grenadiers. Zij hebben nog 3 man in de top 10 en ze hebben dus nog opties. We hebben hen nooit uitgevlakt en doen dat dus nu zeker niet."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022