HomeTour de FranceTour | Lange tijdrit! Alles wat je moet weten over etappe...

Tour | Lange tijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 20: La Capelle Marival-Rocamadour

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Net zoals de voorgaande twee jaren staat er ook deze jaargang een tijdrit op het programma op de voorlaatste dag. In 2020 was die ongekend spannend met de ontknoping op La Planche des Belles Filles. De 40 kilometer lange race tegen de klok van dit jaar is uiterst listig.

De eerste 33,5 kilometer zijn weliswaar grotendeels vlak, maar nadien volgt een afdaling vooraleer er nog twee klimmetjes liggen te wachten. Te beginnen met de Côte de Magès (1,6 kilometer aan 4,7 procent) en de finish is getrokken op de Côte de L’Hospitalet (1,5 kilometer aan 7,8 procent).

Zodoende zullen de renners een goede pacing strategie moeten uitvogelen, want aan het einde van de tijdrit moeten ze nog energie in de tank hebben om de klimmetjes naar behoren op te rijden. Eén van de favorieten voor de dagzege is Stefan Bissegger van EF Education-EasyPost.

Hij rijdt altijd met een volledig dichtgetimmerd plan, vertelde performancecoach Peter Schep vorig jaar tegen Wieler Revue. “De powerstrategie van Stefan is zo’n beetje volledig bepaald van tevoren. Hij vindt het fijn om te weten wat je op een bepaald stuk kunt winnen als je daar net iets versnelt. Hij is die aanpak ook gewend. Als je dat niet bent en je hebt een mindere dag dan kun je juist onzeker worden van de strategie. Bij andere renners geef ik grovere lijnen mee.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De eerste renner gaat 0m 13.05 uur van start uur verwacht. De laatste renner wordt om 17.49 uur in Rocamadour verwacht.

Wielerhistorie

De laatste jaren zijn tijdritten steeds minder populair geworden voor Tourorganisatie ASO. Met twee tijdritten vorig jaar en twee dit jaar is daar weer enigszins op teruggekomen. Niet in de laatste plaats omdat ze de Fransen Romain Bardet en Thibaut Pinot niet meer als Tourfavorieten zien.

Tadej Pogačar won de laatste twee edities van de Tour de France en beide keren won hij een tijdrit. Hoe vaak won de eindwinnaar van de Tour de France deze eeuw ook minstens één tijdrit tijdens de desbetreffende gewonnen Tour de France?

Lance Armstrong mag dan officieel geen Tour de France-zege meer op zijn palmares hebben staan, maar voor het gemak nemen we hem toch mee in dit overzicht. Van alle edities die de Texaan won, wist hij alleen in 2003 geen race tegen de klok te winnen.

In 2009 deed Alberto Contador dat ook, maar Pereiro (2006), Contador (2007), Sastre (2008), Schleck (2010) en Evans (2011) wisten allen geen tijdrit te winnen. Dat veranderde pas weer met Wiggins en Froome, die in twee van zijn vier gewonnen Tours een tijdrit wist te winnen (2013 & 2016). Nibali (2014), Thomas (2018) en Bernal (2019) wonnen geen tijdrit tijdens hun zegetocht door Frankrijk.

Trivia

De finish van de tijdrit ligt in een van de toeristische trekpleisters van het departement Lot: Rocamadour. De stad is een belangrijke doorkomstplaats voor pelgrims vanuit het noorden van Europa naar Santiago de Compostela.

Dat heeft vooral te maken met de tombe van Sint-Amadour. Een heilig figuur wiens lichaam in de twaalfde eeuw volledig intact zou gevonden zijn in een grot. Naast de tombe van Sint-Amadour komen pelgrims ook naar Rocamadour voor de Zwarte Madonna van Rocamadour. Het is na Lourdes het meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk.

Ook niet-gelovigen kunnen van Rocamadour genieten. Zo komen Bourgondiërs aan hun trekken met de Rocamadour-kaas. Hoewel de geiten worden gehouden in het natuurgebied Causses de Quercy, is het centrum van de productie van de kaas in Rocamadour.

Doordat Rocamadour een pelgrimsstad is, kregen mensen buiten de regio ook al snel interesse in de Rocamadour-kaas. Sinds 1996 heeft het een AOC-keurmerk. Dat is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. De Rocamadour-kaas is een kleine witte kaas met een romige smaak.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Vingegaard: ‘Als Van Aert nog een tandje bijsteekt, kan hij zelf voor eindzege in de Tour gaan’

Over een maand vindt in Bilbao de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk...

Tadej Pogacar: ‘Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden’

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen...

🎥 Puck Pieterse verlengt contract en viert het met superlange wheelie terwijl ze meer dan 250 watt rijdt

Puck Pieterse rijdt nog tot 2027 bij de ploeg van de gebroeders Roodhooft. Dat...

Meer zoals dit

Daar is-ie dan: de eerste voorlopige deelnemerslijst van de Tour de France

Deze lijst precies een maand voor de Tourstart komt wel met de nodige disclaimers....

Twitteraar ontwerpt z’n ideale Tourparkoers, met profielen en al: ‘Ik ben een sadist’

Nu de Giro is afgelopen is het zo langzamerhand tijd om ons te gaan...

Wout van Aert: ‘Zal de Tour dit jaar op een andere manier rijden, was geen mens meer’

Terwijl de renners in de Giro door weer en wind bikkelen, zitten Wout van...