Hugo Houle eert overleden broer met ritzege: 'Hier heb ik tien jaar lang keihard voor gewerkt'

Hugo Houle verraste vriend en vijand met zijn ritzege in de zestiende etappe. Hij eerde er zijn in 2012 overleden broer mee.

Tour de France 2022 stage 16

Broer Pierrik Houle overleed eind 2012 toen hij werd aangereden door een dronken automobilist, die doorreed. Toen Pierrik niet terugkeerde van zijn hardlooprondje ging Hugo zelf naar hem op zoek. Hij vond hem dood langs de kant van de weg. Hugo en Pierrik keken in hun jeugd altijd samen naar de Tour de France. "Het is mijn grootste droom om een rit te winnen als eerbetoon aan mijn grootste supporter", staat sinds de dood van zijn broer te lezen op zijn eigen website.

Die droom is vandaag uitgekomen met een prachtige solozege naar Foix. Net na de finish riep Houle in de camera: 'Deze is voor mijn broer.' Na afloop vertelde hij met vochtige ogen zijn verhaal. "Dit betekent zoveel voor me. Ik wilde deze zo graag winnen voor mijn broer, die is overleden in 2012. Ik heb hier tien jaar keihard voor gewerkt om mijn broer te eren. Vandaag win ik deze voor hem."

In de slotfase had hij weliswaar kramp, maar uiteindelijk is zijn zege niet echt in gevaar gekomen. "Toen ik aanviel was dat eigenlijk om de rode loper uit te leggen voor Michael Woods. Maar ik had een gat en ben vol gegaan. Ik heb zo geleden op die steile klim. De voorsprong bleef lang dertig seconden, maar ik heb nooit opgegeven en in het technische deel pakte ik weer meer tijd. Dit is de mooiste plek om mijn eerste grote zege te boeken."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022