Jumbo-Visma komt niet in problemen: 'Wout heeft zich volledig opgeofferd, want ik denk dat hij had kunnen winnen'

Team Jumbo-Visma had in de zestiende rit een uitstekende tactiek. Jonas Vingegaard kwam geen moment in de problemen.

Tour de France 2022 stage 16

Op de voorlaatste beklimming probeerde Tadej Pogacar wel aan te vallen, maar Vingegaard zat snel op het wiel van zijn grootste concurrent. En daarbij was Team Jumbo-Visma als geheel op de afspraak. Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck zaten in de vroege vlucht, terwijl Sepp Kuss bij de beste vier klimmers hoorde.

Ploegleider Grischa Niermann tegen de NOS: "We hebben nog altijd best een goede ploeg na het uitvallen van Roglic en Kruijswijk. Ik denk dat we het goed hebben gespeeld, zoals we wilden. We wilden iemand mee in de vlucht om boven op de laatste klim te kunnen wachten. We verwachtten namelijk aanvallen van Pogacar."

Van Hooydonck wachtte na de eerste klim, Van Aert na de tweede. "We hadden twee mannen in de vlucht en dat kwam goed uit, want dan konden ze allebei wachten. Wout die offerde zijn eigen kansen op voor Jonas, want ik denk dat hij had kunnen winnen. Achteraf was het misschien niet eens nodig geweest, maar dat weet je nooit."

Het geeft ook een bepaalde rust aan Vingegaard, vertelt Niermann. "Als je weet dat Wout op je wacht, geeft dat zoveel vertrouwen en rust. Dit was de juiste tactiek. We hebben geen tijd genomen op Pogacar, maar wel een goede dag beleeft. We hebben laten zien dat we ook met zes man de koers kunnen controleren."

Ook bleek dat Vingegaard geen last heeft van zijn valpartij twee dagen geleden. "We wisten dat Vingegaard een goede dag heeft gehad op de rustdag. Hij geeft geen krimp en ziet er echt goed uit. Dat geeft veel vertrouwen. Je hebt die kopman nodig die zijn grootste concurrent volgt, maar ook chapeau aan de rest van de ploeg. Wat al die mannen hebben laten zien, is geweldig en daar ben ik heel trots op."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022