HomeColumns'Een buitengewoon teleurstellende etappe!' (Althans, volgens Joris van den Berg...)

‘Een buitengewoon teleurstellende etappe!’ (Althans, volgens Joris van den Berg…)

Terwijl de klassementsrenners één voor één over de streep strompelden na een ware uitputtingsslag, was de 17de etappe van de Tour een koersje van niks in de ogen van NOS-commentator Joris van den Berg. En dat was vooral de schuld van Tadej Pogacar!

Terwijl Pogacar na een beest van een rit op prachtige wijze de zeventiende rit won in Peyragudes, werd het trouwe NOS-publiek meteen getrakteerd op de analyse (maar vooral mening) van commentator Joris van den Berg. “Een buitengewoon teleurstellende etappe!”, riep de zwaar verontwaardigde NOS-anchor uit.

Hoorde ik dat nou goed? Die luiwammes van een Pogacar had er in de ogen van Van den Berg vandaag maar met de pet naar gegooid. “We hebben geen beste strijd gezien en dat kun je louter Pogacar aanrekenen!”, beet hij de Sloveen toe. Nou strooit deze verslaggever wel vaker met spitsvondige woordgrapjes gedurende zo’n etappe, maar nu was het me al snel duidelijk dat hij bloedserieus was. “Pogacar heeft geen demarrage meer zoals in het begin van de Tour”, wreef Van den Berg nog wat extra zout in de wonden. 20 seconden later won Pogacar met een krachtige sprint zijn derde rit deze Tour.

Maar Van den Berg kende geen genade voor de Sloveen. ‘Dit is toch geen strijd!’, riep hij diep gekwetst uit. Het werd zelfs co-commentator Maarten Ducrot even teveel. Die deed een vergeefse poging om enige nuance aan te brengen in Van den Berg’s tirade, maar die bleek vandaag niet te vermurwen. De neutrale kijker zag achter de twee smaakmakers van deze Tour een compleet aan gort gereden peloton in deze ‘strijdloze’ etappe.

De voor zijn laatste kans vechtende Tadej Pogacar had zijn paar resterende ploegmaten de hele dag op kop gezet in een wanhopige poging de gele truidrager te breken. Het peloton kreunde onder dit moordende tempo, op één man na: Jonas Vingegaard. Geraint Thomas, Nairo Quintana, Romain Bardet. Ze strompelden allemaal één voor één, kwijlend en kotsend, over de meet in Peyragudes. Over strijd gesproken. Gelukkig wisten genoeg echte wielerliefhebbers deze inspanningen vandaag wél op waarde te schatten.

Pogacar heeft er alles aan gedaan om het tij te keren en dat gaat hij morgen in de laatste Pyreneeënrit naar Hautacam ongetwijfeld weer doen. De kans is klein dat het nog gaat lukken maar hij verdient meer respect dan hij vanmiddag van Joris van den Berg ontving. Mijn advies is om morgen bij de start eens langs te gaan bij de renners met de vraag of er strijd is geleverd. Hun antwoord zal Joris van den Berg niet bevallen, vrees ik.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel: ‘Ik train geregeld met Remco, de relatie is anders dan met Wout’

De twee fenomenen hebben beiden niet zo lang geleden een huisje in de buurt...

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Meer zoals dit

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker...

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...