HomeColumns'Een buitengewoon teleurstellende etappe!' (Althans, volgens Joris van den Berg...)

‘Een buitengewoon teleurstellende etappe!’ (Althans, volgens Joris van den Berg…)

Terwijl de klassementsrenners één voor één over de streep strompelden na een ware uitputtingsslag, was de 17de etappe van de Tour een koersje van niks in de ogen van NOS-commentator Joris van den Berg. En dat was vooral de schuld van Tadej Pogacar!

Terwijl Pogacar na een beest van een rit op prachtige wijze de zeventiende rit won in Peyragudes, werd het trouwe NOS-publiek meteen getrakteerd op de analyse (maar vooral mening) van commentator Joris van den Berg. “Een buitengewoon teleurstellende etappe!”, riep de zwaar verontwaardigde NOS-anchor uit.

Hoorde ik dat nou goed? Die luiwammes van een Pogacar had er in de ogen van Van den Berg vandaag maar met de pet naar gegooid. “We hebben geen beste strijd gezien en dat kun je louter Pogacar aanrekenen!”, beet hij de Sloveen toe. Nou strooit deze verslaggever wel vaker met spitsvondige woordgrapjes gedurende zo’n etappe, maar nu was het me al snel duidelijk dat hij bloedserieus was. “Pogacar heeft geen demarrage meer zoals in het begin van de Tour”, wreef Van den Berg nog wat extra zout in de wonden. 20 seconden later won Pogacar met een krachtige sprint zijn derde rit deze Tour.

Maar Van den Berg kende geen genade voor de Sloveen. ‘Dit is toch geen strijd!’, riep hij diep gekwetst uit. Het werd zelfs co-commentator Maarten Ducrot even teveel. Die deed een vergeefse poging om enige nuance aan te brengen in Van den Berg’s tirade, maar die bleek vandaag niet te vermurwen. De neutrale kijker zag achter de twee smaakmakers van deze Tour een compleet aan gort gereden peloton in deze ‘strijdloze’ etappe.

De voor zijn laatste kans vechtende Tadej Pogacar had zijn paar resterende ploegmaten de hele dag op kop gezet in een wanhopige poging de gele truidrager te breken. Het peloton kreunde onder dit moordende tempo, op één man na: Jonas Vingegaard. Geraint Thomas, Nairo Quintana, Romain Bardet. Ze strompelden allemaal één voor één, kwijlend en kotsend, over de meet in Peyragudes. Over strijd gesproken. Gelukkig wisten genoeg echte wielerliefhebbers deze inspanningen vandaag wél op waarde te schatten.

Pogacar heeft er alles aan gedaan om het tij te keren en dat gaat hij morgen in de laatste Pyreneeënrit naar Hautacam ongetwijfeld weer doen. De kans is klein dat het nog gaat lukken maar hij verdient meer respect dan hij vanmiddag van Joris van den Berg ontving. Mijn advies is om morgen bij de start eens langs te gaan bij de renners met de vraag of er strijd is geleverd. Hun antwoord zal Joris van den Berg niet bevallen, vrees ik.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Column | De afgelopen Tour de France en het dopingduiveltje

In onze Vuelta-special/Tourterugblik (hier te bestellen) blikken we zoals de titel al zegt vooruit...

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Column | Hoe ik meer dan 9000 hoogtemeters in één dag overleefde tijdens Tour des Stations: ‘Aiaiaiaiai’ en appelsap

Ik had beloofd van me te laten horen als ik weer kon typen. Die...