Jumbo-Visma-ploegleider Arthur van Dongen: 'Na zijn val hebben we ons echt even zorgen gemaakt'

Jonas Vingegaard moet nog één dag overleven in de Pyreneeën, maar op de voorlaatste dag wacht ook nog de tijdrit.

Tour de France 2022 stage 17

Ploegleider Arthur van Dongen vertelde in gesprek met de Koers is van Ons over de Tour de France van Team Jumbo-Visma en van Jonas Vingegaard in het bijzonder. "Na de val hadden we ons echt even zorgen gemaakt, maar de laatste dagen heeft hij gewoon weer een prima niveau en goede benen. Wij zien ook geen verzwakking en kijken met vertrouwen de laatste dagen tegemoet."

Team Jumbo-Visma had verwacht dat Pogacar meer zou ondernemen op de laatste klim van de zeventiende etappe. "Dat McNulty daar nog zat, was prima. Hij hoeft alleen Pogacar te volgen. Dat heeft hij goed gedaan. We hadden aanvallen verwacht op de slotklim, maar dat heeft hij niet gedaan. Wellicht zegt dat dat hij ook op zijn limiet zat. Maar vandaag is een nieuwe dag, want we blijven het van dag tot dag bekijken."

Hoe gaat de Deen om met de druk? "Hij is gefocust, maar ook ontspannen. Doet zijn woordje in de meeting. Hij is heel volwassen geworden en heeft vorig jaar bovendien al op het podium gestaan van de Tour. Hij weet wat het is om zo'n laatste week voor het podium te vechten. Hij is denk ik qua niveau ook wel beter dan vorig jaar."

Aangezien de twee bergop weinig toegeven, wordt zo nu en dan ook al naar de tijdrit gekeken. "Ik ben niet van vergelijkingen, maar we dachten twee jaar terug ook dat de marge groot genoeg was. Dat kunnen we pas achteraf zeggen. Ik denk dat het verschil tijdens een tijdrit op een voorlaatste dag gaat zijn hoe fris je nog bent. Zeker voor zo'n lange tijdrit."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022