Column | Een vriend van me introduceerde I. Vlampaard en nu kan ik alleen nog maar dat horen

Onze redacteur heeft een lollige vriend die Ives Lampaert I. Vlampaard noemde. En nu kan hij niet meer anders horen... Maar hij ziet er ook wel een nieuwe bijnaam in voor de Belg.

Tour de France 2022 stage 1

Eerder in deze Tour schreef ik al over een vriend die in een WhatsApp-groep een tragisch verhaal met me deelde over een rit die hij niet kon terugkijken door dubieuze keuzes van de NOS. Maar in diezelfde appgroep worden ook vrolijkere zaken gepost. Over Yves Lampaert in dit geval. Of moet ik zeggen: I. Vlampaard.

Want dat was hetgeen een andere vriend dan eerstgenoemde vriend stuurde toen Yves Lampaert het geel veroverde in Denemarken: I. Vlampaard.

Sindsdien hoor ik iedere keer als José en Renaat of iemand anders het over Yves Lampaert heeft alleen nog maar I. Vlampaard. De Engelsen hebben de uitdrukking 'It can't be unseen' als je eenmaal iets hebt gezien dat je eerder niet doorhad. Nou, dat kan dus ook met horen.

Maar ik moet eerlijk zeggen: het bevalt me wel. I. Vlampaard. Het is een schitterende naam. Hij past ook bij I., pardon, Yves. Vlammen kan hij als geen ander in tijdritten en hij is een boerenzoon, dus met paarden heeft hij vast ook iets. Die naam klopt helemaal.

Maar misschien is het nog wel een betere bijnaam, bedacht ik me wat later. Die heeft Vlampaard, pardon, Lampaert immers nog niet echt, bij mijn weten.

En bijamen gaan vaak gepaard* met dieren. Paolo Savoldelli was 'De Valk', Paolo Bettini 'De Krekel' en er zijn ook niet-Paolo's die over een bijnaam beschikken met een dier erin: Vincenzo Nibali (De Haai van Messina), Tom Dumoulin (De Vlinder van Maastricht) en Robert Gesink (De Condor van Varsseveld).

Je begrijpt waar ik naartoe wil. Ik wil dat Yves Lampaert vanaf heden door het leven zal gaan als 'Het Vlampaard van Ingelmunster'. Als ik zo onbescheiden mag zijn: nu al de beste bijnaam van het huidige peloton en alle pelotons daarvoor.

Boemeltrein van Kasterlee (Ludo Dierckxens) en Bolderkar van Pamplona (Prudencio Indurain), maak ruim baan. Het Vlampaard van Ingelmunster komt eraan!

*Deze gepaard schreef ik per ongeluk op, maar moet je nagaan hoe Vlampaard in al zijn gedaanten in mijn onderbewustzijn zit...

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022