HomeTour de FranceTour | (Aan)vallen Pogacar, maar alles is voor Jumbo in rit...

Tour | (Aan)vallen Pogacar, maar alles is voor Jumbo in rit naar Hautacam

Wat een dag weer. Pogacar probeerde het, maar toen was er ook nog ene Wout van Aert op de slotklim. Geel, groen, bollen; alles is voor Jumbo!

In de Koninginnerit in de Pyreneeën met de Aubisque, de Spandelles en Hautacam was de vlag nog niet naar beneden voor de start of wie anders dan Wout van Aert trok direct ten aanval.

Het was het beginsein voor weer een doldwaze beginfase waarin eigenlijk niemand echt weg raakte tot de voet van de Aubisque. Daar kon er dan toch een omvangrijke groep van meer dan 30 man wegrijden. Ook weer met Van Aert erbij, maar ook met de Nederlanders Dylan van Baarle en Bauke Mollema.

Die laatste leek daar vooral te zitten om zijn Italiaanse ploeggenoot Giulio Ciccone aan de bolletjestrui te helpen. Maar dat mislukte omdat de Italiaan op de Spandelles niet meekon met het tempo van Van Aert. Die had alleen nog Thibaut Pinot en Daniel Felipe Martinez in z’n wiel.

(Aan)vallen Pogacar

Ondertussen ging Tadej Pogacar all inn. Hij viel meerdere keren aan op Spandelles, maar kreeg Vingegaard er niet af (en ook Sepp Kuss had een sterke dag; van de gisteren zo sterke Brandon McNulty geen spoor vandaag).

De afdaling was vooraf al aangekondigd als gevaarlijk en dat bleek niet gelogen te zijn. Eerst ging Vingegaard bijna tegen het asfalt en niet veel later kwam Pogacar daadwerkelijk ten val. Vingegaard wachtte en de snelheid ging er een beetje uit bij de twee in de afdaling.

Het groepje met Thomas en Jumbo’s Benoot en Kuss erin kwam terug. De laatste serieuze klim van de Tour begon en op Hautacam was nog alles mogelijk voor de (rit)zege. Van Aert, Pinot en Martinez hadden een mooie voorsprong, maar zagen die wel slinken onder het tempo van Kuss.

Alles is voor Jumbo

Tot Van Aert aanviel. De man in het groen mocht z’n eigen kans gaan, maar Sepp Kuss bleef vooraan ook tempo maken. Met de steile kilometers van Hautacam in aantocht was de voorsprong van Van Aert en Martinez nog maar 25 seconden. De groep gele trui (Kuss, Vingegaard, Pogacar) was in aantocht.

Wout van Aert transformeerde in een paar seconden van aanvaller naar meesterknecht en nam het commando over van de moegestreden Kuss (moegestreden door het achter een eigen ploegmaat aanrijden..) De Belg deed dat op zo’n manier dat… Pogacar moest lossen. Ja echt.

De Belg parkeerde even later z’n brommer zodat Vingegaard op weg was naar de etappezege én de bollentrui. Daarbij is de Tourzege met de tijdwinst die hij boekte op Pogacar ook zo goed als binnen (maar na 2020 gaan we ‘m nog niet callen)

Hieronder zie je de verschillen in de daguitslag en het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen wacht er een rit die op papier er eentje is voor de sprinters, maar mogelijkerwijs wordt in de laatste dagen ook het waaieralarm dan toch nog van stal gehaald, want de wind belooft uit de goede richting te waaien in de rit naar Cahors.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...