Jonas Vingegaard: 'Tevreden dat deze etappe voorbij is, maar ik wil nog niet spreken over eindwinst'

Jonas Vingegaard zette met een subliem orgelpunt en een dito ploeg de Ronde van Frankrijk helemaal naar zijn hand. Zonder ongelukken wint hij de Tour van 2022.

Tour de France 2022 stage 18

Een subliem duel zoals we er de laatste jaren nog nog niet zoveel gezien hebben. Twee renners - Vingegaard en Pogacar - die op een ontzaglijk hoog niveau elkaar het wit en het geel uit de ogen reden. Vingegaard schoot uiteindelijk de fatale winnende pijl af, op weg naar de top van Hautacam. Als hij recht en gezond blijft, wint hij de Tour van 2022.

Jonas Vingegaard: "Eigenlijk wil ik daar niet over praten. Ik win vandaag inderdaad en verstevig mijn gele trui, maar het is nog altijd twee dagen vooraleer we in Parijs aanlanden. Ik wil die etappe van morgen nog afwachten en de tijdrit ook nog goed doorkomen. Pas dan wil ik spreken over de eindwinst in deze Tour."

Nochtans ziet het er bijzonder goed uit voor de Deen, die de rit won en ook Pogacar onderuit zag gaan. Een zware rit met enkele bangelijke momentjes, maar Vingegaard doorstond ze met verve.

Vingegaard: "Het is inderdaad fantastisch om te kunnen winnen in de gele trui, maar ik ben wel blij dat deze zware rit achter de rug is. Ik zei het vanochtend nog tegen mijn vriendin en mijn dochter, dat ik voor hen wou winnen. En dan lukt het ook nog. Ik wachtte onderweg op Pogacar toen hij in de afdaling viel. Hij miste de bocht en gleed onderuit door het gravel. Ondertussen wil ik mijn hele ploeg bedanken. Ze deden het een voor een fantastisch. Wout die Pogacor loste op Hautacam, Sep die ongelooflijk werk deed, om Nathan, Christophe en Tiesj niet te vergeten."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022