Wout van Aert: 'Supermooie dag voor de ploeg. Met de ritzege en de bollen hield ik niet echt rekening'

Een fenomenale Wout van Aert zat de hele dag in de aanval en reed op het einde de titelverdediger Pogacar volledig in de vernieling.

Tour de France 2022 stage 18

Wat een fenomenaal krachtige Wout van Aert in de laatste Pyreneeënetappe. Hij sprong als eerste weg bij het afvlaggen en was een tijdje op weg naar een herhaling van het delirium op de Mont Ventoux vorig jaar. Uiteindelijk moest hij in de laatste kilometers toch in het gelid voor de weergekeerde Vingegaard en Pogacar, waarna hij prompt de titelverdediger uit het wiel knalde. Dit is van het allerbeste wat we ooit gezien hebben van een renner.

Wout van Aert: "Het is een supermooie dag geworden voor ons team. Het was duidelijk dat we plannen hadden en dat we tijd wilden pakken. In vergelijking met gisteren waren de bergen vandaag langer en steiler en dat ligt Jonas beter.

Van Aert kwam lange tijd zelf in aanmerking voor de ritzege en zelfs de bollentrui was nog een optie als alle puzzelstukje mooi zouden samenvallen.

Van Aert: "Dat van bollen wist ik niet. Ik hoorde het pas achteraf. De ritzege was een mogelijkheid, maar met de voorsprong die we kregen was het moeilijk om vooruit te blijven. Ik hield er niet echt rekening mee. Het was goed dat Tiesj en ik in de vlucht van de dag zaten, maar bijna viel het plan in duigen toen men na de afdaling van de voorlaatste klim al dicht kwam. Toen heb ik mezelf nog eens uit elkaar getrokken om langer vooruit te blijven en dat lukte"

Dat Van Aert Pogacar loste op de klim naar Hautacam? Van Aert: "God ja, ik had ook al wat voorsprong, zodat ik een tijdje bij hen kon blijven. Het is fantastisch dat Jonas het daarna kon afmaken en extra tijd pakte op Tadej."

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022