Armstrong: 'Als Van Aert zich echt op klassement Tour toelegt, zet ik m'n geld op 'm in'

Lance Armstrong was ook diep onder de indruk van Wout van Aert en ziet in hem een Tourwinnaar. Z'n oud-ploegleider Johan Bruyneel is het absoluut niet met hem eens.

Tour de France 2015 - Lance Armstrong

Ook zevenvoudig (jaja, ze zijn uit de boeken geschrapt..) Tourwinnaar Lance Armstrong keek gisteren met stijgende verbazing naar Wout van Aert die na een hele dag in de aanval Tadej Pogacar loste op Hautacam met een ultieme krachtsinspanning.

De Amerikaan blikte er in zijn podcast The Move op terug. Hij wist niet wat hij zag. "Ik begrijp deze sport niet meer en dat bedoel ik op een positieve manier. Iemand als Wout van Aert... Ik weet het gewoon niet meer!"

Als Armstrong de vraag krijgt van de host of Wout van Aert ooit de Tour kan winnen, is hij duidelijk: "Poeh, dat denk ik zeker. Hij is heel Indurainesque. Hij kan tijdrijden als geen ander en hij heeft het vermogen om steady de klimmen op te rijden, zoals Indurain deed. Als hij zich er echt op toelegt, zet ik m'n geld op 'm in."

Toch ziet Armstrong ook wel enkele 'minpuntjes'. "Hij heeft in de klimmen niet die explosieve versnelling van Pogacar en Vingegaard. En hij heeft het nog nooit geprobeerd natuurlijk. Ik denk het niet, maar het zou kunnen dat als hij voor een klassement gaat hij een van die mannen is die er altijd wel een slechte dag bij heeft zitten."

Overigens zegt Armstrong dat z'n oud-ploegleider Johan Bruyneel niet in de kansen van Van Aert als groteronderenner gelooft. "Johan is het niet met me eens. Hij denkt dat Van Aert absoluut geen grote ronde kan winnen. Ook niet na wat hij gisteren liet zien; dat liet hij me vanochtend nog eens weten."

Tour de France
  • photo KVA/PN/Cor Vos © 2015