Wout van Aert: 'Ik ben heel emotioneel. Deze tijdrit winnen met Jonas in het geel, dat is onvergetelijk'

Wout van Aert heeft na een solo en een sprint ook een tijdrit in de Tour gewonnen. In Rocamadour trok hij een thriller van een tijdrit naar zich toe.

Tour de France 2022 stage 20 ITT

Wout van Aert heeft na een fantastisch spektakel de tijdrit in Rocamadour op zijn naam geschreven. Al voor het tweede opeenvolgende jaar sleurt hij de laatste chronorace in de Tour uit de brand. In een secondeduel met ploegmaat Vingegaard reed hij de snelste slotklim. Donderdag winst voor Vingegaard, vrijdag voor Laporte en zaterdag voor Van Aert. Jumbo Visma beëindigt de Tour zoals ze al het hele seizoen rijdt: met een wurggreep op het peloton.

Wout van Aert: "Ik ben bijzonder emotioneel. Vandaag was een droomscenario. Ik wou de tijdrit winnen maar hoopte uiteraard ook dat Jonas zijn gele trui kon veilig stellen. Dat gebeurde allemaal. Waarom het zo emotioneel is? Deze drie weken waren een droom. Ik ben moe, maar we hebben een speciale periode meegemaakt. Jonas is zo een goede en fijne jongen. Om samen hier de Tour te winnen is onvergetelijk. Dank aan het mijn ploegmaten en aan het hele team voor wat we hier verwezenlijkt hebben."

Van Aert won uiteindelijk ook de tijdrit, maar met Vingegaard en ook Geraint Thomas dicht in de buurt was hij nog lang niet zeker van de zege.

Van Aert: "Het was een snel parcours, waarop je serieus wat power moest overhouden voor de laatste zes kilometer. Dat waren twee klimmen en ik had een strak pacing plan om uiteindelijke mijn scherpe tijd te rijden. Om dan in dit fantastische mooi dorpje aan te komen zonder voorgaande technische fouten tijdens de rit, dat is geweldig."

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022