Richard Plugge wint met Jumbo Visma de Tour: 'Het resultaat van jarenlange begeleiding en opofferingen'

Richard Plugge, general manager van Jumbo Visma, was een bevoorrechte getuige van een nieuwe demonstratie van zijn team. Die eerste gele Tourwinst is binnen.

Tour de France 2022 stage 18

Richard Plugge, general manager van Jumbo Visma, ging mee op de emotionele golf van zijn renners. Na een nieuwe demonstratie van zijn team in de tijdrit, kon hij met opluchting zegevieren.

Richard Plugge: "Alles viel samen, vandaag en in deze Tour. Dit is waar we zoveel jaren voor gewerkt hebben en waar alle teamleden oneindig veel opofferingen voor hebben gedaan. Vanaf december voor deze Tour, maar al vanaf 2016 om alles op te bouwen richting eindwinst. Onze visie toen was vooral om budget te investeren in betere begeleiding en niet nog eens in een dure renner. Het was die begeleiding op vlak van training, eten, slapen en de gezamenlijke opofferingen die ons tot dit succes geleid hebben."

Jumbo Visma is de grote slokop van de Tour. Een opsomming: gele trui, groene trui, bollentrui, (voorlopig) zes ritoverwinningen en ook nog eens de super combative voor Wout van Aert. Zo overheersend was een team nog maar zelden.

Plugge: "Klopt. Kijk, ik ben een dromer. En als dromer wil je altijd dat beetje extra. Wel, dit jaar krijgen we veel extra. Men verklaarde ons een beetje gek dat we zowel voor geel als groen gingen, maar je ziet dat het kan. Ook dit behoorde tot ons plan, jaren geleden, maar je moet dan uiteraard ook wel de renners hebben die het waarmaken. En die hebben we. Ze hebben zich zo voor elkaar gesmeten, dat is niet te geloven. Wout voor Jonas, Jonas voor Wout, Wout voor Christophe maar ook Primoz voor Jonas. Hij reed met verschrikkelijk veel pijn rond (naar verluidt zou hij gebroken ruggenwervels hebben, nvdr), en toch bleef hij maar doorpompen. Hoe hij samen met Jonas Pogacar afbeulde op de Galibier was zonder meer fantastisch."

Vingegaard dus en niet Roglic die eindelijk de gele trui pakt. Wanneer geloofde de ploeg dat dit mogelijk was?

Plugge: "Vanaf dag één. Jonas gaf in mei al aan dat hij zich klaar voelde om de strijd met Pogacar aan te gaan. Dat geloof had hij gekregen na de rit over de Ventoux vorig jaar, toen hij de Sloveen bergop kon lossen. We hadden voor elke rit een plan klaar dat nagenoeg perfect uitkwam. Oké, we hadden ons deel van de pech en de concurrentie ook, maar uiteindelijk viel alles mooi samen. Toen Jonas tijd pakte op de Col du Granon, wisten we dat het geloof ook realiteit kon worden. We wilden die bonus echt niet meer afgeven. Mijn complimenten trouwens aan Pogacar, die op een onnavolgbare manier weerwerk bood en bleef gaan. Zelfs gisteren stak hij even het vuur aan de lont. Nu gaan we vieren en daarna kijken we weer verder."

Tour de France
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022