Jonas Vingegaard wint de Tour: 'Dit is het hoogste haalbare in het wielrennen. We did it'

Jonas Vingegaard heet hij. De eerste Jumbo Visma-renner ooit die de Tour op zijn naam schreef, na een zinderende tijdrit in Rocamadour.

Tour de France 2022 stage 20 ITT

Jonas Vingegaard wint de Tour. Dat werd duidelijk na een zinderende Pyreneëenpassage en een fantastische tijdrit in Rocamadour. In een duel met ploegmaat Wout van Aert moest hij wel zijn meerdere erkennen, maar hij steekt meer dan verdiend de Ronde van Frankrijk op zak.

Jonas Vingegaard: "Dit is een levensdroom, zo fantastisch mooi. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat ik nu voel. Ik heb de Tour gewonnen, zowat het hoogst haalbare in het wielrennen. We did it. Wat dit in Denemarken losmaakt weet ik niet. Ik lees geen media. We zullen wel zien."

Bij zijn ritzeges belde Vingegaard meteen met zijn vriendin en zijn dochtertje. Deze keer waren zijn beide meisjes wel aanwezig aan de finish. Het maakte de koele Deen heel emotioneel.

Vingegaard: "Dit betekent zoveel voor mij. Voor hen doe ik het. Ik ben zo trots dat ik dat aan hen en mijn team kan geven. Twee jaar geleden verloren we de Tour nog met een opdoffer (toen Roglic in de tijdrit door het ijs zakte, nvdr) en dat wilden we niet meer laten gebeuren. Het maakt dat iedereen heel emotioneel is vandaag. Dank aan het hele team van Jumbo Visma, het is onuitspreekbaar mooi."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022