Tiesj Benoot over werkwijze Jumbo-Visma: 'Het is een enorm verschil, bijna een andere sport'

Tiesj Benoot rijdt sinds dit seizoen voor Team Jumbo-Visma. De Belg vertelde over de verschillen met zijn vorige ploegen.

Tour de France 2022 stage 18

Benoot begon zijn loopbaan bij Lotto Soudal en vervolgens signeerde hij een contract bij het huidige Team DSM. Bij die ploeg verloor hij zijn plezier en forceerde hij uiteindelijk een vertrek naar Team Jumbo-Visma. Bij de Nederlandse ploeg merkt hij hoe goed ze het daar voor elkaar hebben. "Ik ben mijn vorige ploegen ook dankbaar, maar ik kan goed waarderen hoe dat alles geregeld is bij Jumbo-Visma", vertelde hij in De Koers is van Ons.

De Vlaming vertelt ook over hoe goed Jumbo-Visma werkt. "De omkadering is heel professioneel. Ik hoef er niet meer zelf achteraan te lopen. Ik weet dat we de beste structuur mogelijk krijgen en dat geeft veel rust. Het is op alle vlakken van topniveau. Dat is gewoon een heel groot verschil met andere ploegen. Het is bijna een andere sport hoe je het beleeft bij Jumbo-Visma."

Als voorbeeld noemt Benoot de hoogtestages door het jaar heen. "We zijn op hoogte begonnen in februari. In mei hebben we drie weken op hoogte gezeten. Dan kwam de Dauphiné en dan vervolgens nog twee weken Tignes. Ik ben de laatste drie maanden één week thuis geweest. En dat is niet alleen met de kopman, want we hebben dat met tien man gedaan."

Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022

Voeding

Ook qua voeding loopt Jumbo-Visma voorop. Dat is algemeen bekend, maar Benoot benadrukt het nog eens. "Ik kwam vroeger een kilo bij in een grote ronde, maar dat was omdat ik niet te weinig wilde eten. Anderen vallen juist af omdat ze te weinig eten. Bij Jumbo krijg je niet te veel en niet te weinig. Die structuur ligt er en zelf kun je dat gewoon niet voor elkaar krijgen. Dat voel je in de derde week. Gedurende de Tour ben ik op gewicht gebleven."

Ook qua koeling tijdens de warme dagen liet Jumbo-Visma niets aan het toeval over. "We hebben tijdens etappes veel punten waar we bidons kunnen pakken. Op de Galibier alleen al hadden we vijf zogenoemde bottlepoints. Dat zijn geen details meer. Je hoeft dan niet telkens met je bidons omhoog."

Als er iets nieuws ontdekt wordt, is Jumbo-Visma er volgens Benoot ook als de kippen bij om mee aan de slag te gaan. "Veel dingen worden overgenomen in de wielersport en ook Jumbo houdt de ogen open. Die dropper post van Mohoric zijn ze meteen mee aan de slag gegaan. Ik had er ook eentje in die Roubaix-rit, zodat wanneer Jonas pech had gehad hij met de mijne verder kon. Er wordt naar elk detail gekeken. Nee, bij Nathan hadden ze die niet geplaatst, haha. Die fiets was zelfs met dropper post nog te hoog voor Jonas."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022