Mathieu Heijboer: 'Tijdens die twee minuten op Cap Blanc Nez duwde Wout een vermogen dat ik nooit eerder zag'

Wout van Aert was de man van deze Tour de France. Mathieu Heijboer analyseerde het niveau van de Team Jumbo-Visma kopman.

Tour de France 2022 stage 21

Van Aert liet zich de eerste dagen zien met drie tweede plekken op een rij. Eenmaal in Frankrijk was het wel raak na een aanval in de slotfase. "In ons plan moest Wout die klim aan honderd procent opvlammen om de tegenstand te verrassen", vertelde performancemanager Mathieu Heijboer in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Hij ging echter zo hard dat Jonas niet kon volgen en met hem ook de andere klassementsrenners."

Heijboer moest even met zijn ogen knipperen toen hij de data van die dag analyseerde. "Tijdens die inspanning van twee minuten duwde Wout een vermogen dat ik nog nooit eerder zag. Zelfs niet bij de allerbeste Roglic. Een nieuw ploegrecord. Wout is altijd top in inspanningen van twee tot zes minuten, maar die dag zette hij een nieuwe standaard. Extra straf is dat hij eenmaal boven op Cap Blanc Nez zijn inspanning gewoon doortrok en elf kilometer lang een jagend peloton afhield."

Hautacam

Van Aert liet zich in het vervolg iedere dag zien. Zelfs in een zware bergetappe naar de Hautacam. "We waren ervan overtuigd dat we Pogacar op de slotklim konden lossen en daarvoor wilden we Wout zo lang als mogelijk voorop hebben. Hij deed dat prima en had zelfs de rit kunnen winnen. Achteraf zei Wout mij dat het een van zijn beste dagen ooit op de fiets was. De cijfers geven hem gelijk."

In een etappe van vier uur fietste hij tachtig minuten lang op of over zijn anaerobe drempel. Die drempel is het moment dat er melkzuur wordt aangemaakt in het bloed en je dus gaat verzuren. "Volgens de wetten van de fysica kan een mens dat slechts een uur aan één stuk volhouden, in realiteit is dat echter maar veertig minuten. Wout deed het dubbel zo lang, weliswaar niet aan één stuk en afgewisseld met rustmomenten, maar wel gedurende 1/3de van de rit."

Het was de meest indrukwekkende prestatie van Van Aert afgelopen Tour volgens Heijboer. "Bijzonder straf. Zeker na drie weken Tour. Het is geweten dat Wout enorm diep kan gaan, maar die dag toonde hij enorm veel wilskracht en ging hij ook over zijn toeren. Dat zag je ook aan de grauwheid op zijn gezicht aan het einde van die rit. Voor mij misschien de strafste stoot van de hele Tour."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022