De powervrouw achter Jonas Vingegaard: 'In het begin vond ik niet dat het mijn rol was om hem te coachen, maar hij bleef worstelen'

Dat Jonas Vingegaard de fysieke mogelijkheden had was snel duidelijk, maar mentaal ontbrak er nog iets aan. Daar hielp zijn vrouw hem mee.

Tour de France 2022 stage 21

De vrouw van Tourwinnaar Jonas Vingegaard, Trine Marie Hansen, wordt vaak geroemd om haar invloed op Vingegaard. De ex-medewerker van zijn oude ploeg Team ColoQuick heeft hem geholpen mentaal stappen te zetten. In Vive le Vélo legde Hansen zelf uit wat ze eraan heeft gedaan om Vingegaard van zijn ongezonde nervositeit af te helpen.

Ze werkt tegenwoordig als manager, mental coach en persverantwoordelijke voor Vingegaard. "Ik zou zeggen dat de mensen die dicht bij hem staan altijd zijn warmte voelen. Hij is liefdevol en zorgzaam. Hij steunt iedereen rondom zich. Ook zijn ploeg."

Pas de laatste jaren heeft hij meer 'haar op zijn borst gekregen', zoals Vingegaard dat zelf zegt. Mede door Hansen is hij volwassener geworden. "Mocht ik even oud zijn als Jonas, dan zou ik niet het leerproces kennen dat ik heb meegemaakt", vertelt Hansen, die elf jaar ouder is dan haar man. "Ik heb daarbij ook leiderschap en motivatie gestudeerd."

Met de motivatie zat het wel goed, maar het puntje leiderschap lag door zijn zenuwen moeilijk bij Vingegaard. "In het begin vond ik niet dat het mijn rol was om hem te coachen, maar ik zag dat hij er mee bleef worstelen. Daarom hebben we een plan opgemaakt: omarm die zenuwen in plaats van er bang voor te zijn."

Kranten en renovatie

Hansen gaat iets dieper op dat plan in. Vooral de mens stond centraal in dat plan. "Ik vond dat hij een volwassen man moest worden, want ik had een sparringpartner nodig. Ik zei hem dat hij de kranten moest beginnen te lezen. Zodanig dat we over iets anders dan de koers konden praten."

En dan was er nog de renovatie van hun huis, waardoor Vingegaard dingen over zichzelf ontdekte die hij eerder niet wist. "Door de vele klusjes te verwezenlijken in huis, begon hij te beseffen dat hij goed was in andere dingen dan alleen wielrennen. Ik zei: 'Je moet beginnen te geloven dat je zo goed bent als je bent.'"

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022