Marianne Vos slaat dubbelslag in tweede etappe, favoriete Cavalli op bizarre wijze van de weg gekegeld

Marianne Vos heeft de tweede etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. Daardoor neemt ze ook de leiderstrui over van Lorena Wiebes.

Tour de France women (2.WWT) - stage 1

De tweede rit in de Tour de France Femmes werd gekenmerkt door wind en onrust in het peloton. De finale brak los met een paar lelijke valpartijen, waarvan de crash van een van de favorieten voor de eindzege, Marta Cavalli, de meest bizarre was. De Italiaanse werd keihard van de weg gekegeld door Nicole Frain. Even daarvoor ging een aantal vrouwen tegen de vlakte, maar Frain reed gewoon volle bak door zonder te remmen.

Daarmee was de lelijkheid van de etappe nog niet voorbij, want even later gingen er weer de nodige rensters tegen de grond. Zodoende werd het een slagveld in het peloton. Na Cavalli raakte ook Cecilie Uttrup Ludwig, de andere kopvrouw van FDJ Suez Futuroscope, op achterstand. Even daarvoor waren namelijk toch de lang verwachte waaiers ontstaan.

Aanval

Net voor de wind zijn ding deed, was een kopgroep ontstaan doordat een aantal rensters doortrok na de tussensprint en vervolgens de eenzame vluchter Maike van der Duin opviste. De Nederlandse werd vervolgens vergezeld door wereldkampioene Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini (beiden Trek-Segafredo), Marianne Vos, Katarzyna Niewiadoma en Silvia Persico.

Grote namen die langzaam de voorsprong uitbreidden op de achtervolgende ploegen Team DSM en Movistar. De eerste aanval vooraan kwam van Longo Borshini, waardoor haar snelle ploeggenote Balsamo werd gelost. Zodoende leek het een kolfje naar de hand van Vos, die het in de listige slotfase met speels gemak wist af te maken. Door die ritzege neemt ze ook de gele leiderstrui over van Lorena Wiebes.

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022