Franse krant L'Equipe kritisch op Van Aert: 'Hij heeft het mis als hij journalisten aanvalt'

Naar goede Franse traditie krijgt Jumbo-Visma onderuit de zak van de Franse krant na de Tour. Wout van Aert gaf een verkeerd antwoord...

Tour de France 2022 stage 16

In Nederland en België (en de rest van de wereld) is er lof voor de fantastische Tour die Wout van Aert en Jumbo-Visma reed, maar bij de Franse krant L'Equipe zijn ze minder lovend over de Belg en de Nederlandse ploeg - en dat is niet helemaal verrassend (understatement).

Uiteraard erkent de krant in een commentaar op en analyse van de Tour dat Wout van Aert 'de ster van het wielrennen is' en 'dé man van de Tour was, zonder mee te doen voor het klassement'.

Maar ze schrijven vervolgens ook dit: "Zijn dominantie roept vragen op, net als die van zijn hele Jumbo-Visma-ploeg. Er zijn vermoedens, want die vergezellen prestaties als deze jaar na jaar. Toen Van Aert ernaar gevraagd werd, antwoordde hij terecht dat het een 'shitvraag' was."

"Maar hij heeft het mis als hij journalisten aanvalt en zou liever de echte leiders ter verantwoording stellen, te beginnen met de mensen die nog steeds in de staf van de ploegen zitten." Daarbij doelt de krant waarschijnlijk op mensen die ook nog actief waren bij Rabobank, in de dopingjaren, zoals bijvoorbeeld Frans Maassen en Grischa Niermann - maar dat argument zou je ook kunnen opvoeren bij Franse ploegen..

Financial fair play

De krant maakt zich ook zorgen om de ontwikkeling in het wielrennen dat de grote ploegen wel erg oppermachtig worden. Jumbo-Visma steekt er samen met INEOS en UAE zo ver bovenuit en dat is niet goed, schrijven ze.

"De afgelopen maanden zijn er al discussies ontstaan ​​over de totstandkoming van een vorm van financial fair play. De drie grootste financiële grootmachten in het peloton (Jumbo-Visma, UAE en INEOS) hebben het podium van de Tour gemonopoliseerd. Sterker nog, de andere teams konden nauwelijks bestaan, de kleintjes werden 'verstikt' door het helse trio. Als hen alle hoop wordt ontnomen, wordt de aard van de Tour de France bedreigd."

Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022