Mathieu van der Poel kijkt weer vooruit: 'Ik hoop weer de beste versie van mezelf te zijn op het WK'

Mathieu van der Poel kende een Tour de France om snel te vergeten, maar na zijn afstappen kijkt hij inmiddels weer vooruit.

Tour de France 2022 stage 5

In Boxmeer reed hij het criterium dat traditiegetrouw na de Tour de France wordt georganiseerd. Hij 'won' het rondje om de kerk. Maar daar werd niet naar gevraagd natuurlijk, want er werd vooral teruggekeken op die mislukte Tour de France. "Een onverwachte teleurstelling", noemde Van der Poel het in gesprek met de NOS.

Tien dagen bleef Van der Poel van de fiets na zijn opgave. De vraag blijft: waar is het fout gegaan richting de Tour? "Ik denk vooral dat er met de hoogtestage na de Giro iets fout is gelopen richting de Tour. Ik had niet het gevoel dat ik helemaal leeg uit de Giro kwam, integendeel. Misschien was mijn lichaam toch nog aan het herstellen en heeft het niet voldoende hersteld op hoogte."

De Nederlander concludeert dan ook dat het aan de korte hoogtestage ligt. "Als je dat doet na een grote ronde, als je misschien toch meer herstel nodig hebt dan je denkt, kan het zijn dat je lichaam eerder uitgewrongen dan beter uit de hoogtestage komt. Niet honderd procent zeker, maar heb wel het gevoel dat het daaraan ligt, ja."

Toekomst

Toch wil hij niet te veel in het verleden blijven hangen. "We moeten natuurlijk kijken waar het is misgegaan, maar dan moeten we het laten rusten en nieuwe doelen stellen." Wat brengt de toekomst? "Dat heb ik ook tegen Koos (Moerenhout, de bondscoach, red.) gezegd, dat ga ik niet doen", zegt Van der Poel over het EK. Het grote doel wordt het WK. "Ik hoop daarvoor ook al wel terug te zijn, maar ik hoop wel de beste versie van mezelf te zijn in Australië, ja."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022