Kijkcijfers Tour NOS: meer dan de helft van alle Nederlanders keek

Het wielrennen en de Tour leeft in Nederland! Ook De Avondetappe werd zeer goed bekeken.

Criterium du Dauphine Libere stage 2

Het was een schitterende Tour de France en dat is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. De NOS liet een persbericht uitgaan waarin het de kijkcijfers bekendmaakte. Die kijkcijfers waren uitmuntend.

Zo zegt de nationale nieuwszender dat maar liefst 8,5 miljoen mensen de Tour bij de NOS hebben gevolgd. Dat komt neer op een bereik van 53 procent van de Nederlandse bevolking.

De live-uitzendingen van alle etappes trokken gemiddeld 702.000 kijkers. Het marktaandeel, oftewel het deel van de tv-kijkers dat heeft afgestemd op de Tour-etappes vergeleken met het totaal aantal mensen dat op dat moment tv keek, is 48 procent.

Alpe d'Huez meest bekeken

Het meest bekeken moment deze Tour was op donderdag 14 juli, op de Franse feestdag, toen om 18.15 uur ruim 1,8 miljoen mensen tegelijkertijd naar de Tour bij de NOS keken.

Op die dag reden de renners een bergetappe over de Galibier, de Croix de Fer en Alpe d'Huez. Het was de dag na één van de mooiste etappes uit de recente Tourgeschiedenis, die naar de Col du Granon, waar Pogacar kraakte.

Avondetappe

Ook 's avonds keken er veel Nederlanders naar de Avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt. De wielertalkshow trok emiddeld trok dit dagelijkse programma 978.000 kijkers (marktaandeel 23,7%). Daarmee komt het programma op nummer 3 van de best bekeken edities van NOS De Avondetappe sinds het bestaan van het programma in 2003.

De best bekeken uitzending was die van 21 juli, met bijna 1,2 miljoen kijkers. Bovendien was de waardering hoog voor het programma van De Graaff en Van der Zandt. Kijkers gaven het programma het rapportcijfer 8,0.

Online deed de NOS ook goede zaken, want voor mensen op het werk of die anderszins niet in staat waren tv te kijken was er de livestream. Die werd in totaal 5,4 miljoen keer gestart.

De Belg

Deze cijfers gaan alleen over het bereik van de NOS. Er zijn ook veel Nederlanders die de Tour volgen via Sporza, waar ze het commentaar van José De Cauwer en Renaat Schotte verkiezen boven dat van Maarten Ducrot en Joris van den Berg.

Pelotonpraat
  • photo VK/PN/Cor Vos © 2020