Tour de France Femmes | Van Vleuten heeft grote moeite en verliest 20 seconden, Ludwig verslaat Vos met overmacht

Cecilie Uttrup Ludwig heeft de derde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. Ze versloeg Marianne Vos met overmacht.

Tour de France women (2.WWT) - stage 1

De derde etappe liep door de Champagnestreek en kende een zeer venijnige finale met onder meer de Côte de Mutigny (1 kilometer aan 11,5 procent). In de voorfinale lieten onder anderen Alena Amialiusk en Mischa Bredewold zich zien, maar zij werden voor de Mutigny teruggepakt.

Op die Mutigny zaten alle grote namen vooraan, maar toen Ashleigh Moolman als eerste écht doortrok, was dat er te veel aan voor Marianne Vos. Zij moest samen met Cecilie Uttrup Ludwig en Juliette Labous lossen. Vollering, Van Vleuten, García, Persico, Moolman, Lippert en Longo Borghini waren wel allemaal present vooraan.

De verhoudingen kwamen echter op z'n kop te liggen toen Vollering samen met Lippert op onverklaarbare wijze ten val kwamen. Zij raakten daardoor op achterstand. Vollering wist nog terug te keren met de achtergebleven Vos, Labous, Ludwig, Faulkner en Niewiadoma. De sterke Lippert van Team DSM kon niet meer terugkeren in het vervolg.

Op een kleine vijf kilometer van de meet lag nog een klein klimmetje van 0,7 kilometer aan 6,9 procent. Daar waren dus nog de nodige verschillen te slaan. Even viel het een tijdje stil vooraan, maar op een gegeven moment ging Moolman vol aan. Het meest opvallende was dat Van Vleuten daar geparkeerd kwam te staan. Toch wist de renster van Movistar nog terug te komen in de slotfase.

Zodoende kwam alles weer bij elkaar, maar ook de laatste kilometer liep nog flink omhoog. In het sprintje heuvelop ging Niewiadoma als eerste vol aan, maar zij werd meteen gecounterd door Vos, die even leek te gaan winnen. Maar ineens was het Ludwig die duidelijk nog het nodige in haar benen had zitten en met overmacht voorbij kwam gesprint. Op oppermachtige wijze won ze de vierde etappe. Even later kwam Van Vleuten over de streep. De topfavoriete gaf uiteindelijk nog twintig seconden toe in de listige laatste 400 meter.

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022