Tour Femmes | Australische brokkenpiloot de gebeten hond: 'Heb haar de hele race ontweken'

Nicole Frain kegelde maandag Marta Cavalli uit de Tour de France Femmes, maar houdt de gemoederen nog steeds bezig. Onder andere Ellen van Dijk reageerde (subtiel) vilein.

Tour de France women (2.WWT) - stage 2

Ze was gisteren en eergisteren ongewild de talk of the town in de Tour de Frances Femmes. De Australische Nicole Frain van Parkhotel Valkenburg reed favoriete voor de eindzege Marta Cavalli op bizarre wijze uit de Tour en reageerde direct na afloop op even bizarre wijze: ze zei dat ze een gaatje zag.

We zijn nu twee dagen verder, maar het houdt de gemoederen nog steeds bezig. Inmiddels kwam Frain een beetje terug op haar eerdere, rare reactie. Ze bood op sociale media excuses aan en deed dat ook al persoonlijk bij Cavalli. Haar ploegleider nam haar, zoals een goede ploegleider behoort te doen, wat in bescherming.

Maar in het peloton is de 29-jarige Australische nog steeds de gebeten hond. Zo reageerde de Française Audrey Cordon-Ragot fel toen ze naar Frain werd gevraagd. "Het is haar eerste koers in Europa sinds een tijdje, maar ze liet me al vallen bij de start. Ik begreep meteen met wie ik te maken had en heb haar de hele race ontweken."

Haar ploeggenote bij Trek-Segafredo Ellen van Dijk noemde Frain bij naam, maar plaatste een vileine tweet met een (zwart)komisch randje. De werelduurrecordhoudster betrekt daarbij de hoofdsponsor van de Tour de France Femmes.

In het online fietsplatform Zwift kun je namelijk wél door mensen heenrijden zonder dat er daarbij gewonden vallen. Ze complimenteert in de tweet overigens de organisatie met de veiligheidsmaatregelen onderweg.

Frain is dan al 29, maar toch is ze nog niet een heel erg ervaren (prof)wielrenster. De Australische wordt pas betaald om te fietsen vanaf augustus 2021, toen ze even voor Tibco-SVB (het huidige Education First) reed.

Daarna werd ze Australisch kampioen in dienst van een kleine Australische ploeg. Pas sinds begin juli rijdt ze voor de Nederlandse ploeg Parkhotel Valkenburg, waar ze ook al een contract voor komend seizoen heeft.

Tour de France
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022