Wuyts: 'Gelukkig kennen we de reden achter de slechte vorm van Van der Poel'

Michel Wuyts zag een lijdende Mathieu van der Poel in de eerste week van de Tour. Een beeld dat we nog niet vaak hebben gezien. De columnist van Het Laatste Nieuws is ervan overtuigd dat de fysieke problemen deze winter ten grondslag lagen aan VDP's abominabele Tour.

Tour de France 2022 stage 11

"Van der Poel was nergens in de Tour. Gelukkig kennen we de oorsprong. Die pubalgie (verzamelnaam voor aandoeningen die pijn veroorzaken rond het schaambeen, red) die hem afgelopen winter geteisterd heeft en buiten strijd hield. Als je zo'n smalle basis hebt ga je van ups naar downs. Ups waren de Ronde van Vlaanderen en die speelse Giro en helaas een down in de meest bekeken wedstrijd ter wereld: de Tour."

Van der Poel kwam voor het criterium van Boxmeer zelf ook met een oorzaak voor zijn slechte Tour. Hij rept niet over zijn fysieke malheur van de afgelopen winter. “Ik denk vooral dat er met de hoogtestage na de Giro iets fout is gelopen richting de Tour. Ik had niet het gevoel dat ik helemaal leeg uit de Giro kwam, integendeel. Misschien was mijn lichaam toch nog aan het herstellen en ben ik niet voldoende gerecupereerd op hoogte. Als je dat doet na een grote ronde, als je misschien toch meer herstel nodig hebt dan je denkt, kan het zijn dat je lichaam eerder uitgewrongen dan beter uit de hoogtestage komt. Het is niet honderd procent zeker, maar ik heb wel het gevoel dat het daaraan ligt, ja.”

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022