Heijboer over klassementsambities Van Aert: 'Zijn vermogensdrempel ligt relatief gezien nog een pak lager dan die van Roglic en Vingegaard'

Wout van Aert heeft met zijn optreden op de Hautacam de discussie over klassementsambities wederom doen oplaaien.

Tour de France 2022 stage 18

Op de Hautacam deed Van Aert mee met de beste klimmers van de Tour de France. Sterker nog, hij loste Tadej Pogacar op de col van buitencategorie. De roep om eens voor een klassement te gaan laaide direct weer op in België (en ook daarbuiten). Tourwinnaar en ploegmaat Jonas Vingegaard deed de discussie zonder dat hij het door had nog eens extra oplaaien.

Vingegaard vertelde namelijk dat hij bereid is om het kopmanschap in 2023 te delen met Van Aert. "Jonas zou een week in Vlaanderen moeten wonen om te beseffen wat hij met dat antwoord losmaakt", vertelde performance manager Mathieu Heijboer in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Wout gaat niet voor een klassement in de Tour of toch al zeker niet in 2023."

Binnen Team Jumbo-Visma speelt die vraag ook helemaal niet, verzekert Heijboer. "Bij ons niet en al helemaal niet bij Wout. Hij streeft een zo breed mogelijke erelijst na, maar in de eerste plaats mikt hij op Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Als Wout op een klassement zou mikken, moet hij de kasseimonumenten opgeven."

Daarbij kunnen ze bij de Nederlandse ploeg door de aanwezigheid van Vingegaard en Roglic redelijk inschatten wat een grote ronde winnaar nodig heeft. "Wout zijn vermogensdrempel ligt relatief gezien nog een pak lager dan Roglic en Vingegaard. Wout kan lang mee bergop, maar niet elke dag. In de rit naar La Planche des Belles Filles liet hij snel lopen. Een klassementsrenner moet in de Tour in elke bergrit vol aan de bak en dat zit er bij Wout nu nog niet in."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022