HomeAchtergrondLotto Soudal knokt tegen de degradatie uit de World Tour en moet...

Lotto Soudal knokt tegen de degradatie uit de World Tour en moet de komende drie maanden 634 punten goedmaken

Lotto Soudal knokt al een heel seizoen tegen de de degradatie uit de World Tour. Met wisselend succes. Ze begonnen sterk, kenden veel tegenslag in het voorjaar, leefden weer op dankzij Arnaud De Lie maar reden vervolgens een slechte Tour.

Lotto Soudal rijdt al een heel seizoen met geknepen billen rond in het internationale peloton. Enkel de eerste 18 ploegen mogen volgend seizoen deelnemen aan de WorldTour en daar hoort het Belgische team al een tijdje niet meer bij. Momenteel staan ze op de 20ste plek in de rangschikking, op 634 punten van plaats achttien.

Het zou een vreemd gegeven zijn. Lotto zit al sinds mensenheugenis in het peloton van het hoogste niveau, sinds 1985. Het is met zijn 37-jarig sponsorship dan ook de oudste ploeg.

Een degradatie zou niet meteen een drama zijn, omdat Lotto Soudal dan in het vangnet van de wild cards terecht komt. Zoals Alpecin-Deceuninck, de ploeg van Mathieu Van der Poel en Jasper Philipsen. Het betekent dat ze in 2023 overal mogen meedoen, maar het geeft geen garantie voor 2024 en 2025. Maar toch… Uiteindelijk opereren ze dan een niveautje lager en moeten ze blijven knokken om van het vangnet te profiteren. De WorldTour daarentegen geeft garantie op deelname.

634 punten

Hoe Lotto Soudal de 634 punten moet overbruggen is moeilijk te zeggen. Er zullen een pak renners beter moeten presteren in de Vuelta en de najaarsklassiekers om nog enigszins in aanmerking te komen voor het behoud. Een kort overzichtje.

Wie al meer dan het nodige heeft gedaan is Arnaud De Lie, de eerstejaarsprof. Hij scoorde al zeven ruikers, een prestatie die niet van hem verwacht kon worden. Maar hij doet het en hij houdt daarmee de overlevingskansen gaaf. Ook jongeling Maxim Van Gils heeft zijn seizoen niet gemist, met twee zeges en een knappe Ronde van Wallonië.

Victor Campenaerts reed een opvallend voorjaar, maar kon nergens winnen. Hij sprokkelde wel heel wat ereplaatsen. Hij was sterk aanwezig op de momenten die hij had aangekondigd, maar moet het nog leren afmaken. Campenaerts is nodig voor de punten.

Grote namen stellen teleur

De andere grote namen stellen voorlopig teleur. Tim Wellens begon traditioneel sterk aan het seizoen en moest door een breedgeschouderde Yves Lampaert de Baloise Belgium Tour laten schieten. Vervolgens reed hij een draak van een Tour en moest hij door corona eerder vertrekken. Thomas De Gendt won zijn rit in de Giro, maar voor het overige eindigde hij vaak diep in de rituitslagen.

Caleb Ewan heeft wel al wat seizoenszeges opgeraapt, maar op de plaatsen waar hij zwaar kon scoren kwam hij er niet aan te pas. De eeuwige zekerheid voor Lotto Soudal landde in de Giro één keer op de tweede plaats. In de Tour sukkelde hij naar Parijs. Ook hij doet het dus niet en bovendien is hij nu geopereerd aan zijn schouder. Hoe vaak hij nog inzetbaar is in het najaar is onduidelijk.

Florian Vermeersch en Brent Van Moer konden dit jaar nog niet echt doorbreken, ondanks hun beloftevolle prestaties in 2021. Philippe Gilbert heeft het in zijn afscheidsseizoen moeilijk om te volgen, maar deed in Duinkerken wel twee keer een duit in het zakje.

Lotto Soudal heeft nog flink wat werk voor de boeg om balletje en plekje 18 uit de trommel te doen rollen. Een stevige conditie en een portie geluk zijn nodig om Lotto Soudal – volgend jaar Lotto Dstny – nog een WorldTour-ploeg te mogen noemen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Creatieve shirtjesmaker fotoshopt Jonas Vingegaard in Rabobank-Visma tenue

Het contract tussen Jumbo Supermarkten zal overigens wel gerespecteerd worden, maar andere sponsors kunnen...

Meer zoals dit

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Sprint van 1000 watt na 10 uur fietsen (en veel achtervolgen) levert Laurens ten Dam vierde plek op in Unbound Gravel

Het is de zwaarste gravelwedstrijd van de wereld en Laurens ten Dam deed andermaal...

🎥 Vingegaard, Bernal en anderen verkennen normaal verboden Puy de Dôme: ‘Héél erg steil!’

Eddy Merckx verloor er zijn Tour nadat hij een vuistslag in zijn lever kreeg...