Ritwinnares Reusser: 'Haal de rensters met anorexia uit het peloton!'

Marlen Reusser won gisteren solo de vierde etappe in de Tour de France, maar koersen is niet het enige onderwerp waar de Zwitserse over nadenkt. Zo doet ze een opmerkelijke oproep aan de UCI.

Tour de France women (2.WWT) - stage 4

In Vive le Velo zegt Reusser zich te storen aan het feit dat er rensters met anorexia rondrijden in het peloton. Daar moet de UCI nodig wat aan doen, zegt ze in gesprek met Maarten Vangramberen. "Voeding is een belangrijk onderdeel van ons beroep, net zoals het lichaamsgewicht. Elke renster is daarmee bezig. En dat gaat van op een hele gezonde manier op je voeding letten tot aan het ontwikkelen van een eetstoornis en mentaal ziek worden. Er zijn een paar rensters in het peloton die anorexiapatienten zijn en ik vind dat je die uit de sport moet halen. Zij moeten namelijk niet een voorbeeld zijn voor jonge rensters, die denken dat ze ook zo mager moeten worden om te kunnen presteren. Dat is voor niemand goed namelijk."

Reusser heeft de UCI al gewezen op hun verantwoordelijkheid: "Ik heb er een brief over geschreven naar de UCI waarop ik in eerste instantie geen antwoord kreeg. Nadat ik daarover klaagde in een Zwitserse krant heeft David Lappartient (voorzitter UCI, red) me uitgenodigd voor een gesprek met hem. Die afspraak heeft nog niet plaatsgevonden vanwege onze drukke agenda's, maar hopelijk hebben we dat gesprek snel. In elke uithoudingssport is gewicht een belangrijk onderwerp. Sommige wielerbonden nemen al maatregelen om anorexia in het peloton tegen te gaan en het is tijd dat ook de UCI zijn verantwoordelijkheid neemt."

Vrouwen
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022