HomePelotonpraatDe klimtijden van Annemiek van Vleuten vergeleken met de mannen

De klimtijden van Annemiek van Vleuten vergeleken met de mannen

We gingen op Strava-onderzoek uit en bekeken hoe de klimtijden van Annemiek van Vleuten zich verhouden tot die van de mannen.

Meteen maar even een disclaimer vooraf: we weten, eigenlijk slaat het nergens op om de klimtijden te vergelijken. Ze werden verreden onder verschillende weers- en koersomstandigheden. En tsja, waarom zou je eigenlijk vrouwenwielrennen met mannenwielrennen vergelijken, ze rijden niet voor niets apart van elkaar..

Maar toch is het ook wel leuk om te kijken hoe het zit natuurlijk. Dus we pakten even Strava erbij, waar Annemiek trouw alles uploadt. En omdat ook veel mannelijke wielrenners dat doen, kunnen we hier wat cijfers van de drie klimmen van gisteren neerzetten.

Als je er zelf ooit reed is het uiteraard ook leuk om even in je eigen archief te duiken en te kijken hoe jij het deed ten opzichte van Van Vleuten.

Petit Ballon

De meest indrukwekkende prestatie zette Annemiek van Vleuten (en ook Demi Vollering, want ze kwamen daar – ongeveer – samen boven) neer op de eerste klim van de dag, de Petit Ballon. De twee Nederlandsen gingen meteen all out en dat kun je goed zien aan de klimtijden, want ze staan samen in de top 10 van het algemeen klassement.

De KOM is en bleef in handen van het Nederlandse talent Thymen Arensman. Van Vleuten en Vollering noteren respectievelijk een zevende en achtste tijd op een dikke twee minuten van Arensman.

Platzerwasel

Direct – en dat is ook echt direct, namelijk meteen na de afdaling van de Petit Ballon – erna volgde de Col du Platzerwasel. Daar reed Van Vleuten in de steile slotkilometer weg bij Vollering.

Hoewel ze dus net de Petit Ballon achter de rug had en dat natuurlijk lang niet voor iedereen geldt die de Platzerwasel oprijdt, pakt ze nog steeds een keurige 37ste plaats in het algemeen klassement, op een minuut op twee van de KOM (geen bekende prof, dus die heeft vermoedelijk alleen de Platzerwasel gedaan).

Grand Ballon

Na de twee cols en een groot stuk vallei dat Van Vleuten helemaal in haar uppie moest afwerken (wederom geldt hetzelfde hier natuurlijk weer voor Vollering) is het niet meer dan logisch dat ze op de Grand Ballon een wat ‘mindere’ tijd noteerde.

Bij de vrouwen was Juliette Labous, die in het groepje met ook Niewiadoma en Uttrup Ludwig zat, 25 seconden sneller. In het algemeen klassement haalt Van Vleuten de top 100 niet meer. Maar dat is dus nogal logisch als je ziet hoe hard ze de koers ervoor maakte..

Vanmiddag kunnen we kijken hoe Van Vleuten het ervan afbrengt op de Super Planche des Belles Filles. Daar reden ene Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard in de afgelopen Tour de France voor mannen als rapste omhoog. Maar de vrouwen hebben ervoor een zwaardere koers, met de Ballon d’Alsace als voorgerecht.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Robert in het rood! Een realistische droom (als z’n ploegmaten meewerken)

Het is misschien een beetje jinxen, want het is natuurlijk allesbehalve een zekerheid dat...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Meer zoals dit

Indrukwekkende statistiek: Olav Kooij jongste veelwinnaar uit de (recente) wielergeschiedenis

Olav Kooij behaalde gisteren in zijn nog zeer prille profloopbaan al zijn tiende zege...

Video | Ondertussen op de MTB: Puck Pieterse doet wheelie zonder handen en pirouettes

We leerden Puck Pieterse afgelopen winter kennen als dé revelatie van het veldrijden bij...

Column | Hoe heeft de KNWU dit gedrocht van een shirt goed kunnen keuren?

Fabio Jakobsen veroverde in München de, vind ik, schitterende 'sterrentrui' die sinds een aantal...