Dit is de Nederlandse selectie (mannen en vrouwen) voor het EK wielrennen

We gaan hoogstwaarschijnlijk sprinten tijdens dit gespreide EK en daar zijn de Nederlandse selecties dan ook volledig op ingericht!

Waalse Pijl 2022 vrouwen

Als je dacht dat je in een zwart gat terechtkomt na de Tour (Femmes) dan kom je bedrogen uit. Oké, we geven toe: het EK wielrennen is niet zo'n grote koers als de Tour, maar de renners en rensters zijn er toch wel op gebrand om een jaar lang in die mooie sterrentrui rond te kunnen rijden.

De kans dat die truien deze keer naar een sprinter gaan, is vrij groot. In München, waar je toch ook een parkoers met de nodige hoogtemeters zou kunnen presenteren, ligt er voor zowel de mannen als de vrouwen een vlak parkoers klaar.

De Nederlandse bondscoaches maakten hun selecties bekend en logischerwijs richten zij die dus allebei in op een sprinter. En laten we die nu net heel veel hebben in Nederland...

Mannen

Vooral bij de mannen zijn er topsprinters in overvloed. Bondscoach Koos Moerenhout heeft ervoor gekozen één echte sprinter mee te nemen naar München en dat is Fabio Jakobsen. Hij wordt in de sprint ondersteund door lead-out Danny van Poppel.

De rest van de selectie bestaat uit Pascal Eenkhoorn, Nils Eekhoff, Jos van Emden, Daan Hoole, Jan Maas en Elmar Reinders. Het EK op de weg voor mannen wordt verreden op zondag 14 augustus.

Vrouwen

Bij de vrouwen bewees Lorena Wiebes de afgelopen Tour (en de rest van het seizoen) een klasse apart te zijn in de sprints en dus kiest bondscoach Loes Gunnewijk voor haar als kopvrouw. Ze krijgt haar DSM-sprintloods Charlotte Kool mee.

Daarnaast verschijnen uittredend kampioene Ellen van Dijk, Riejanne Markus, Demi Vollering, Floortje Mackaij, Jeanne Korevaar en Anouska Koster aan de start. Het EK wielrennen op de weg voor vrouwen wordt verreden op zondag 21 augustus.

Tijdritten

Zowel de tijdrit voor de mannen als de vrouwen staat voor woensdag 17 augustus op het programma. Ze rijden op hetzelfde parkoers van 24 kilometer met 180 hoogtemeters. Bij de mannen verdedigt Jos van Emden de Nederlandse eer, bij de vrouwen doen Ellen van Dijk en Riejanne Markus dat.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2022