HomeVuelta a EspañaTrainer Evenepoel: 'Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta'

Trainer Evenepoel: ‘Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta’

Remco Evenepoel moet nog bewijzen dat hij in een grote ronde van drie weken kan wedijveren voor de overwinning, maar toch wordt er in Vlaanderen (en in Nederland) reikhalzend uitgekeken naar de verrichtingen van het supertalent van Quick Step-Alpha Vinyl. Trainer Koen Pelgrim is in elk geval vol vertrouwen.

Evenepoel is een heel andere renner dan toen hij anderhalf jaar geleden aan de start stond van de Giro, zijn eerste grote ronde. “De uitgangssituatie is helemaal anders”, zegt Pelgrim in Het Nieuwsblad. “Vorig jaar was de voorbereidingstijd erg kort. Hij moest lang revalideren en we hadden zo’n drie maanden om hem klaar te krijgen. Dit jaar heeft hij eerst een vlekkeloze winter kunnen doormaken en daarna een bijna volledig wielerjaar meegedraaid. Zo’n bredere basis moet hem in staat stellen om sneller te recupereren van inspanningen, stabieler te presteren en zijn conditie drie weken op peil te houden.”

Evenepoel is een paar kilo zwaarder dan toen hij de Giro aanvatte in 2021. “We zijn op zoek gegaan naar de beste balans tussen zijn lichaamsgewicht en het vermogen dat hij duwt”, zegt Pelgrim. “Als je met iets meer gewicht meer kracht kan ontwikkelen, is dat ook in de bergen een voordeel. Nadat hij lang buiten strijd was geweest, konden we dat vorig jaar niet zomaar in één keer bewerkstelligen. De eerste procenten komen er het snelst bij, maar de laatste duren het langst. We hebben nu de tijd kunnen nemen om een beter evenwicht te vinden.” Evenepoel is nu op hoogtestage in het hotel van oud-prof Alexander Kolobnev. Volgens Pelgrim hoeft hij zich daar niet meer te verbeteren. “Dat gaat om procentjes, maar die kunnen uiteindelijk wel belangrijk zijn, natuurlijk. Vorig jaar stond hij toch wel met vraagtekens aan de start in Turijn. Dat zal nu niet het geval zijn.”

In de zoektocht naar eventuele zwakke punten van Evenepoel werd vaak zijn stuurvaardigheid genoemd in afdalingen. Pelgrim is het daar niet mee eens. “Remco heeft nooit slecht naar beneden gereden, alleen werd dat vorig jaar in de Giro uitvergroot nadat hij viel doordat iemand voor hem in de fout ging. Hij heeft intussen weer een jaar langer in de bergen kunnen rijden, en door meer afdalingen te doen is zijn vertrouwen alleen nog maar gegroeid. Door hem in te schakelen in de sprinttrein heeft hij ook nog beter zijn weg leren zoeken in het peloton. Hij kan nu veel vlotter energie sparen door in de juiste positie te zitten en je zal hem niet meer met zijn krachten zien smijten voor één seconde tijdswinst. Dat het zijn tweede grote ronde wordt, is ook iets dat hem meer gemoedsrust moet geven. Hij weet nu wat er allemaal op hem afkomt.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Primoz Roglic over omgaan met tegenslagen: ‘Wat gisteren is gebeurd, is het verleden’

Primoz Roglic hoopt komende Vuelta a España zijn vierde eindzege op rij te boeken....

De 5 topfavorieten voor de Vuelta a España

Jai Hindley In de Vuelta-special van Wieler Revue geeft Jai Hindley toe dat hij vanaf...

Opvallend: volledige top 10 van de Giro aan de start in Vuelta

De Vuelta wordt toch een beetje gezien als 'de derde grote ronde'. Qua plaats...

José De Cauwer over stoppen Dumoulin: ‘Jammer, hij was het perfecte uithangbord voor het wielrennen’

In de podcast De Tribune gaat de analist dieper in op het stoppen van...

Meer zoals dit

Opvallend: volledige top 10 van de Giro aan de start in Vuelta

De Vuelta wordt toch een beetje gezien als 'de derde grote ronde'. Qua plaats...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Vueltakoorts neemt toe: indrukwekkend fietsmaïsdoolhof om Nederlandse start te eren

Nog minder dan een week en de Vuelta Holanda gaat van start met een...