Vanthourenhout licht toe waarom Van Aert WK tijdrijden schrapt: 'In Leuven speelde de verloren WK-tijdrit te lang in hoofd en benen'

Geen Wout van Aert op het WK tijdrijden in het Australische Wollongong. Dat is definitief beslist en werd door Belgisch bondscoach Svan Vanthourenhout meegedeeld.

Tour de France 2022 stage 20 ITT

Wout van Aert zal niet starten in het WK tijdrijden, eind september in het Australische Wollongong. Dat deelde zijn ploeg Jumbo-Visma mee en werd ook bevestigd door Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout. Op zich geen verrassing, want de groene trui uit de Tour had in mei dit jaar al aangekondigd niet te zullen deelnemen.

De Belgische wielerliefhebber had misschien nog gehoopt dat Van Aert na de gewonnen Tourtijdrit zijn mening zou herzien. In Vive le Vélo vorige week draaide hij nog handig om de hete brij heen. Maar nu is het definitief neen, omdat Van Aert zich volledig wil toeleggen op de wegrit.

Bondscoach Vanthourenhout licht de belissing van Van Aert toe: "Een tijdrit is een zware belasting, zeker als je medaillekandidaat bent. Als Van Aert start in de tijdrit neemt hij veel druk op zich omdat er van hem een prestatie verwacht wordt. Hij verwacht dat ook zelf. Alleen het allerhoogste is goed genoeg voor hem. Goud dus, en geen zilver."

"Vorig jaar op het WK in Leuven deed hij de combinatie wel", gaat Vanthourenhout verder. "Hij strandde toen op enkele seconden van Ganna en dat hakte er wel in. Hij liep een paar dagen met een zwaar gevoel rond na de zilveren tijdrit en het speelde ook in zijn hoofd. In Australië zou het op dezelfde manier kunnen lopen en dat zou dan ten koste gaan van de wegrit. Ik begrijp dus zijn keuze."

Met Remco Evenepoel heeft Vanthourenhout nog een tweede WK-rijpe renner op stal voor de chronorace. Hij zou dan vermoedelijk Yves Lampaert, Victor Campenaerts of Ilan Van Wilder naast zich krijgen. Vanthourenhout: "Remco mag ook altijd de ambitie hebben voor een medaille. Zeker op dit parcours. Er zullen heel wat tempowissels en ritmeveranderingen zijn. Remco heeft dat liever dan die lange rechte stukken.”

WK
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022