Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: 'Blijkbaar voldoende voor UCI'

De UCI vond het nodig Marianne Vos te diskwalficeren. In het artikel zie je de drie seconden die haar de das om doen en reageert ze.

Postnord Vargarda West Sweden road race

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de Frances, daar komt in augustus de keerzijde voorlopig vooral weer even aan de orde: het veiligheidsaspect. Na 'drempelgate' bij de mannen in Burgos is Marianne Vos nu de gebeten hond.

De GOAT, om er nog maar eens een dierennaam in te gooien, kwam in de Zweedse WorldTour-koers Postnord Vargarda van een koude kermis thuis. Ze kwam als eerste over de streep maar werd na afloop gediskwalificeerd vanwege drie seconden - we blijven bij de dieren.. - puppy paw-houding.

Die houding is sinds begin 2021 verboden in het wielerwedstrijden omdat het volgens de UCI gevaarlijk. Hieronder zie je de gewraakte drie seconden die Vos uiteindelijk de zege kostte.

Reactie Vos

Op de site van de ploeg reageerde Vos na haar diskwalificatie: "Toen ik in die ‘puppy paw-houding’ lag, besefte ik na een paar seconden dat het niet mocht. Daarna heb ik zo snel mogelijk overgepakt naar de juiste houding. Blijkbaar was het voor de UCI toch voldoende om me te diskwalificeren. Dat zullen we moeten accepteren."

"Het is jammer, maar het is een regel. Die regel wordt dan ook streng gehandhaafd. Normaal gesproken lig je nooit in die houding. Ik baal er wel van, omdat ik er geen voordeel van heb gehad, maar regels zijn regels."

Secondenregel

Om dit soort ellende in de toekomst te voorkomen, zou de auteur van dit artikel graag de regel wat aanpassen. Het verbod zelf blijft gehandhaafd - hoewel het in vluchten niet echt gevaarlijk is, valt daar nog iets voor te zeggen.. - maar er komt een tijdslimiet.

Wie langer dan 30 seconden (of een ander aantal seconden, zeg het maar..) in de puppy paw-houding rijdt, zal nog worden gediskwalificeerd. Maar wie even een vergissing maakt, zoals Vos, is op die manier niet de Sjaak. Lezen jullie, mee UCI?

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022