HomeAchtergrondStybar over toekomst: 'Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen'

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Zdenek Stybar had heel veel pech de afgelopen twee seizoenen. De Tsjech doet z'n verhaal: hij is strijdbaar en wil nog zeker niet stoppen (maar moet wel weg bij QuickStep, iets voor Alpecin-Deceuninck?)

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens. Het was z’n beste resultaat van de afgelopen seizoenen. En dat zegt wel wat over een renner van het niveau van Zdenek Stybar. Hij werd achtervolgd door pech.

En daarom was hij na afloop tevreden met die tweede plek, alhoewel hij op papier normaal gesproken een sprint á deux altijd wint van Victor Campenaerts. Ook in de Ronde van Polen liet hij zich al eens zien in de finale, maar werd hij net voor de meet gegrepen door het pak.

Tegen Het Nieuwsblad deed hij z’n verhaal over de voorbij twee seizoen én kijkt hij vooruit – want aan stoppen denkt de 36-jarige Stybar nog niet.

Twee pechseizoenen

“Ik blij dat ik twee keer in één week meestrijd voor de overwinning. De voorbije twee seizoenen waren een aaneenschakeling van tegenslagen: ziekte, Covid… Neem nu dit jaar: de eerste drie dagen van Parijs-Nice waren goed en dacht ik op weg te zijn voor een goed voorjaar.”

“Maar dan word ik ziek en ben ik nooit meer echt in conditie geraakt. Dan doet het toch ook deugd als je merkt dat je nog kan meedoen voor de overwinning. En ja, ik was als medekopman aangeduid. Julian (Alaphilippe, red) kwam nog tijdens de koers zeggen dat hij voor mij zou werken. Als zo iemand dat wil doen.”

Toekomst

Bij Soudal-QuickStep ligt geen nieuw contract klaar voor Stybar, maar hoewel hij op leeftijd is, wil hij absoluut nog niet stoppen.

“Ik wil alleszins nog blijven koersen omdat het de twee voorbije jaren gewoon niet goed genoeg was. Of er interesse is? Dat is een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen die ik heb gehad. In die zin is deze tweede plaats niet onbelangrijk.”

Cross

“Of ik terug meer wil crossen? Ik ga het seizoen afsluiten met maximum veertig koersdagen op de teller, dat is te weinig. Daarom wil ik volgende winter toch weer meer crossen rijden. Toch blijft de weg mijn hoofddoel omdat ik daar nog enkele doelen niet heb bereikt. Maar als er zich straks geen ploeg aandient, dan is dat ook maar zo.”

Alpecin-Deceuninck?

Wij kennen nog wel een ploeg die crossen en de weg perfect combineert. Daar komt ook nog eens bij dat Zdenek Stybar een trainingsmaat is van Mathieu van der Poel. Dus Stybar nog (minimaal) een jaar bij Alpecin-Deceuninck lijkt ons een match made in heaven…

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Joris Nieuwenhuis verlaat DSM en kiest voor de cross

Joris Nieuwenhuis kwam de afgelopen vier jaar uit voor team DSM op het hoogste...

Wat is snelheid jou waard? Sokken van 1000 euro?!?

Het idee dat sokken je sneller kunnen maken is iets waar het wielrennen intussen...

Sporza-Spion over 2022: ‘Het strafste was de ritzege van Van Aert in Calais, wattages die ik zelden gezien heb’

Met onder anderen Wout van Aert en Remco Evenepoel kent het Belgische wielrennen een...

Organisatie van de Giro maakt parkoers voor Remco Evenepoel met 3 tijdritten

Nog helemaal vast staat het parkoers niet, maar het lijkt erop dat de organisatie...

Meer zoals dit

Interview | Koen Bouwman: ‘In het begin lagen de ploeg en ik qua karakter een beetje uit elkaar’

Koen Bouwman behoort inmiddels tot het meubilair van Team Jumbo-Visma, maar hij geeft toe...

Interview | Sjoerd Bax: ‘Mijn ambitie is om ooit eens heel goed te rijden in Luik-Bastenaken-Luik’

Sjoerd Bax verraste vriend en vijand in 2021 met een tweede plaats op het NK. Als renner van het continentale Metec tamelijk uniek. Een profcontract kon niet uitblijven en zodoende maakt de geboren Gorinchemmer volgend jaar de overstap naar Alpecin-Fenix.

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...