Tour-anekdotes Gaudu: 'Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg'

David Gaudu werd zelf vierde in de Tour de France, maar zijn anekdotes verdienen de gele trui! Die over Pogacar en Sagan, heerlijk!

Tour de France 2022 stage 16

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar David Gaudu spant daarin de kroon. De Fransman, die knap vierde werd in de Tour, ging er drie uur voor zitten in een livestream om zijn Tour te analyseren. Maar vooral ook om lekker te ouwehoeren.

En dat blijkt hij we te kunnen, want er rolden een paar mooie verhalen uit. Gaudu geeft ons eens een kijkje in de keuken van het peloton en dat geeft toch wat nieuwe inzichten...

Sagan vermoorden

Het verhaal over Tadej Pogacar en Peter Sagan springt eruit. In de livestream bespreekt de renner van Groupama-FDJ de Tour etappe per etappe en bij etappe 10 komt hij over de twee te spreken. We schrijven de twaalfde juli, een rit van Morzine naar Megève - een dag na de rustdag.

Het is een dag voor de 'ineenstorting van Pogacar op de Col du Granon' maar de dag ervoor was daar nog niks van te merken. "Het ging die dag zo hard in het begin van de rit. Op een bepaald moment zaten er 40 man voorin. Sagan, die er ook nog bijzat, zei tegen Pogacar: 'Je hebt de ballen niet om nu te demarreren.' Die mafkees zei het verkeerde tegen de verkeerde persoon, haha."

"Want twee seconden later was Pogacar weg. Iedereen moest erachteraan. Alle kopmannen sloten uiteindelijk weer aan, maar het gevolg was wel dat ik zo dood als een pier was. Ik wilde Sagan vermoorden! Een dag na de rustdag en meteen weer naar de kloten..."

Babysitter op de kasseien

Gaudu heeft ook nog mooie woorden voor zijn ploeggenoot Stefan Küng. "Die was als een babysitter voor me in de kasseienrit. Hij nam me over alle stroken op sleeptouw. Het was echt bijzonder."

"Op een gegeven moment zat ik wat in het gedrang. Stefan komt naar me toe en neemt me op sleeptouw. We gaan wat naar links en opeens een zee van ruimte."

Als je Frans het toelaat en je drie uur de tijd hebt, kun je de hele livestream teruglijken via de link die eerder in het artikel toestaat.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022