Only in wielrennen: Amerikaan pakt pauwentrui 8 weken na aanrijding met hert

Freek Vonk is waarschijnlijk een enorme wielerliefhebber, want dit soort berichten kom je alleen tegen in onze mooie sport... Lees hoe het zit!

We zijn in het wielrennen wel wat gewend op het gebied van leiderstruien: geel, rood, roze, een Mondriaan-motief, met bolletjes. Maar in de Arctic Race of Norway doen ze er nog een schepje bovenop. Daar is een heuse pauwentrui te verdienen.

De ritwinst en leiderstrui gingen in het regenachtige Noorwegen in de eerste etappe naar de Fransman Axel Zingle, maar de felbegeerde pauwentrui was voor de Amerikaan Stephen Bassett. Je ziet hem er hierboven in shinen, maar hieronder kun je 'm in al z'n puurheid bewonderen.

En daarmee ging de trui niet naar zomaar iemand, want de 27-jarige Amerikaan van Human Powered Health Care moest acht weken geleden nog flink worden opgelapt door z'n moeder - ze was 30 jaar lang verpleegster - in een geïmproviseerd ziekenhuisbed... De renner uit Knoxville, Tennessee werd namelijk aangereden door een hert op training.

"M'n moeder is niet van mijn zijde geweken gedurende de twee weken dat ik plat lag. Ze deed alles wat ik nodig had voor mijn herstel", aldus Bassett.

Zalmtrui

Hij herstelde wonderbaarlijk snel en is er dus nu weer bij in Noorwegen en mag meteen de pauwentrui over z'n schouders trekken. Die pauwentrui vervangt overigens de al even fraaie zalmtrui als leiderstrui van het bergklassement.

Aan die trui was ook nog een niet misselijke prijs van 500 kilo gerookte zalm verbonden. Dat is met de intrede van de pauwentrui niet meer zo (we hebben geen idee of gerookte pauw ook iets is..). De Amerikaan gaat daar op z'n Amerikaans humoristisch mee om.

"Jammer dat die prijs er niet meer is, maar dan ga ik maar m'n best doen hetzelfde aantal kilo's te eten bij de hotelbuffetten hier."

Pelotonpraat
  • Beeld: Arctic Race of Norway Twitter