Wielerapp meet: meer fietsers dan ooit actief in de bergen

Fors meer wielrenners in de bergen volgens de cijfers van een app die het bijhoudt! Heb jij hieraan bijgedragen?

Passo Gavia

De van huis uit Nederlandse app MyCols levert profielen van heel veel cols in de wereld, maar meet tegelijkertijd ook hoeveel ze worden opgereden - als je bent ingelogd kun je namelijk 'cols verzamelen' in de app.

In een persbericht schrijven de makers van de app dat er, logischerwijs, sinds de coronagolven van 2020 en 2021 weer veel meer wielrenners de bergen in intrekken. Maar ook als je het vergelijkt met de data van voor corona ziet de app dat fietsen veel populairder is.

Ten tijde van corona was het aantal fietsers in de Alpen en Dolomieten gehalveerd, maar nu zien ze dus dat het weer terug is op het oude niveau - en meer!

Populaire bergen

De app weet te melden dat Alpe d'Huez bijvoorbeeld vier keer zo vaak bedwongen is in 2022 (tot nu toe) als in de twee voorgaande jaren. Voor de Glandon geldt zelfs dat die zeven keer zo vaak is beklommen. De beroemde Sella Ronda (Passo Campolongo, Passo Pordoi, Passo Sella, Passo Gardena) won ook flink aan populariteit.

Ook de Izoard, Stelvio, Ventoux, Grand Ballon en Col d'Aspin lieten een verdubbeling van de cijfers zien. Zoals je aan deze cols al ziet, wordt er dus fors meer gefietst in alle Europese gebergtes (Alpen, Vogezen, Dolomieten, Pyreneeën). Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen!

Zelf in het zadel
  • De Passo Gavia | Beeld: iStock