Mathieu van der Poel en de weg naar topvorm op het WK in Australië

Mathieu van der Poel is weer volop in voorbereiding op zijn doelen in het najaar. Het grote doel is het wereldkampioenschap in Australië.

Tour de France 2022 stage 11

Met de stille trom vertrok Mathieu van der Poel uit de voor hem teleurstellend verlopen Tour de France. Tegen Wieler Revue vertelde Christoph Roodhooft vervolgens dat de kopman van de ploeg even tot rust moest komen, maar toch klonk Van der Poel zelf in gesprek met de NOS al snel weer ambitieus: hij wil vol voor het WK gaan.

Van der Poel vertelde erbij dat hij zich eerder al wil laten zien. "Ik hoop daarvoor ook al wel, maar ik hoop wel de beste versie van mezelf te zijn in Australië, ja." Er is door Alpecin-Deceuninck nog geen programma gecommuniceerd. Van der Poel is sinds 5 augustus op stage in Spanje, waar hij onder meer een keer samen trainde met Remco Evenepoel.

Het wereldkampioenschap in Australië is op 25 september en dus heeft Van der Poel meer dan genoeg tijd om zich in topvorm te rijden. De voorbereiding op het WK zal door de lange reis en het verschil in omstandigheden een stuk anders zijn dan vorig jaar voor het WK in Leuven. Voor Van der Poel was die voorbereiding sowieso een race tegen de klok vanwege zijn rugproblemen.

Tegen Wieler Revue vertelde Thor Hushovd onlangs dat hij in 2010 (toen het WK ook in Australië was) zo'n twaalf dagen voor de koers afreisde naar Australië. Dat legde de Noor geen windeieren, want hij kroonde zich uiteindelijk tot wereldkampioen dat jaar. Hushovd deed dat met de Vuelta a España als voorbereiding. Dat zal Van der Poel niet doen, aangezien hij de gehele Giro en een halve Tour al in de benen heeft.

Duitsland

Waar zou Van der Poel de competitie dan wel kunnen hervatten? Afgaande op het programma van zijn ploeg op ProCyclingStats zijn er weinig WorldTour-wedstrijden waar Van der Poel zou kunnen starten. In tegenstelling tot Wout van Aert, die de BEMER Cyclassics, Bretagne Ouest Classic en het Canadese tweeluik in Québec en Montréal op zijn programma heeft staan.

Van der Poel kan ervoor kiezen om die eerste koers te rijden en vervolgens de Deutschland Tour eraan te plakken. Die eerste koers (21 augustus) heeft met de Waseberg een scherprechter, maar eindigt over het algemeen in een sprint. In de Deutschland Tour (24 t/m 28 augustus) zijn vier etappes plus een proloog. Ritten ook die Van der Poel goed moeten liggen. Met veertien WorldTour-ploegen aan de start is de concurrentie bovendien ook niet mals.

Eerder dit jaar meldde de organisatie van de Ronde van Luxemburg (13 t/m 17 september) de deelname van Van der Poel, maar die ronde eindigt een week voor de wegwedstrijd in Australië, wat normaliter dus niet ideaal lijkt. Al maakte Van der Poel vorig jaar ook pas laat de oversteek naar Japan voor de olympische mountainbikewedstrijd.

Tussen de Deutschland Tour en Ronde van Luxemburg is Alpecin-Deceuninck vooral actief in Belgische eendagswedstrijden, waarvan de GP Wallonie met de finish op de Citadel van Namen Van der Poel heel goed zou moeten liggen. Die wedstrijd is op 14 september en zou als laatste test een alternatief kunnen zijn van de Ronde van Luxemburg. Hoe dan ook: het zal niet lang duren voordat Van der Poel weer terug is in actie.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022