Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: 'Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt'

Fabio Jakobsen is de nieuwe Europese kampioen. Met machtsvertoon bleef hij Arnaud Démare en Tim Merlier voor.

Elite European Championships - MenÕs Road Race 2022

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien aan de selecties. Alle machtsblokken rekenden op hun snelle man. Veel animo was er dan ook niet voor de vroege vlucht. Enkel Lukas Pöstlberger en Silvan Dillier demarreerden. Hoewel het tweetal veel plezier had, kwamen ze nooit in aanmerking voor de zege.

Op een ruime twintig kilometer van de meet werd het duo ingerekend door het peloton, waar het grootste nieuws de valpartij van thuisrijder Pascal Ackermann was geweest. De sprinter van UAE Team Emirates kwam knullig ten val en moest vervolgens opgeven.

Door het vlakke parkoers viel er amper koers te maken waardoor het een vrij saaie slotfase werd. Op tien kilometer van de meet gooiden de Fransen het tempo omhoog. Met zo'n zestig kilometer per uur raasden ze door de straten van München. Ook de Nederlanders zaten prominent vooraan.

Door acties van Bissegger en Ganna verloren ze even de voorste positie. De Belgen legden uiteindelijk een goede lead-out neer, maar ze kwamen net iets te vroeg. Nederland zat daarachter en Jakobsen wist uiteindelijk nog over Merlier te komen. Lead-out Danny van Poppel eindigde ook bij de eerste vijf.

Hij reageerde bij de NOS. "Perfect werk van de ploeg. We hadden een supersterke ploeg. Ze deden allemaal een perfecte beurt. En Danny laat zien dat hij een echte lead-out is. Hij zet me aan het wiel van Merlier met snelheid. Dan kan ik erover heen komen. Iedereen in de ploeg weet dat ik kan winnen en dat motiveert ze. Ik ben ze onwijs dankbaar."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022