Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: 'Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!'

Fabio Jakobsen kroonde zich als eerste Nederlander tot Europees kampioen. Na afloop dankte hij lead-out Danny van Poppel uitgebreid.

Elite European Championships - MenÕs Road Race 2022

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling van Filippo Ganna, maar lead-out Danny van Poppel panikeerde geen moment en had al met al het goede wiel te pakken. Hij lifte mee op de snelheid van de Belgische ploeg. "Hier droomde ik van als lead-out", was Van Poppel zijn eerste reactie bij de NOS.

"Alles klopte. Niet alleen mijn werk, maar ook dat van de ploeg", waarvan onder anderen Nils Eekhoff, Daan Hoole en Jos van Emden onderdeel uitmaakten. "We kwamen soms even een mannetje te kort, maar dan kwam er weer iemand vanachter terug. Boy (van Poppel, red.) zat voor me en coachte ons goed. Heel fijn zo in het Nederlands."

Merlier ging vervolgens als eerste aan, maar kwam te vroeg op kop. "Ik dacht toen: ik ga ook maar aan en naast hem rijden, zodat Fabio uit de slipstream kon komen en de ruimte had voor zijn sprint. Ik dacht nog even: waar blijft hij? Maar hij kwam vervolgens zo hard! Echt gaaf."

Wat nadien opviel was de sfeer in de ploeg. Jakobsen nam uitgebreid de tijd om zijn teamgenoten te bedanken. En dat voor een gelegenheidsteam. "Ik lag met Fabio op de kamer. Met zo'n sprint moet je niet te veel praten, maar we hebben wel een aantal dingen afgesproken. Het is toch even wennen. Ik deed al goede lead-outs dit jaar en kreeg al lof als de sprinter niet won (Sam Bennett, red). Nu wint Fabio en voelt het ook een beetje als een eigen overwinning."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022