Bondscoach Moerenhout: 'Fabio laat zich gelden als een echte leider'

Bondscoach Koos Moerenhout had alle lof voor Europees kampioen Fabio Jakobsen. Hoe de sprinter in korte periode een écht team smeedde van de renners van acht verschillende ploegen.

Elite European Championships - MenÕs Road Race 2022

Natuurlijk zijn het vooral de snelle benen die Fabio Jakobsen gisteren Europees kampioen maakten in München. Maar hij mag die prachtige sterrentrui ook een jaar lang dragen omdat er een echt team stond in Duitsland. En ook dat was voor een groot deel de verdienste van Jakobsen.

Dat zei Koos Moerenhout na afloop tegen de NOS. De bondscoach schalde de loftrompet voor de Hulk van Heukelom en de rest van de Nederlandse equipe. Met de teambuilding zat het wel goed.

"Het bleek in de dagen in aanloop hier naartoe: Fabio laat zich gelden als een echte leider. En dan niet op een vervelende of dwingende manier. Hij weet wat hij wil, waar-ie naartoe wil en hij betrekt daar iedereen in de groep bij, op de manier waarop iedereen het best tot z'n recht komt.

"Hij wilde hier echt voor gaan en met Fabio aan de start in een te verwachten sprintkoers weet je dat je dan meedoet voor de zege. De jongens moeten het met elkaar doen en van tevoren moet duidelijk zijn wie wat wanneer doet. Als je merkt dat ze dat voor elkaar over hebben dan kan zoiets als gisteren gebeuren."

Danny van Poppel

Het zat dus wel goed met de teamsfeer, maar één iemand sprong er misschien wat dat betreft nog wel uit: Danny van Poppel. Al in de Tour de France had hij het over deze kans om als lead-out met Jakobsen voor de titel te gaan.

"Je hebt de jongens maar een paar dagen bij elkaar en dan is het lastig om er echt een team van te smeden, maar dat is toch heel goed gelukt. Ze leefden hier echt naartoe en waren zeer gedreven. Vooral Danny. Hij is zich heel rap aan het ontwikkelen als een ideale lead-out. Dit is voor hem ook een mooi podium om zich te laten zien met een renner als Fabio Jakobsen in z'n wiel. Dat is ook wel fijn werken denk ik."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022