HomeAchtergrondZuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges...

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Primoz Roglic gaat voor zijn vierde eindoverwinning op rij in de Vuelta. Hoe verliepen de vorige edities ook al weer?

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van de Vuelta a España. En als de Sloveen aan de start staat, dan is dat niet om enkel mee te rijden. Hij gaat voor zijn vierde eindzege op een rij. Om het geheugen op te frissen keken we nog eens hoe zijn drie overwinningen tot stand kwamen.

2019

De editie van 2019 begon met het befaamde lekke zwembadje. Daardoor lag er water op het parkoers en kwam onder andere Steven Kruijswijk hard ten val. Team Jumbo-Visma werd daardoor slecht achttiende in de ploegentijdrit en Roglic kende daarmee een valse start. In de eerste week reed Roglic vervolgens redelijk behoudend, maar zat hij telkens bij de eerste renners.

Om vervolgens de tijdrit naar Pau te winnen en direct een voorgift op te bouwen van bijna twee minuten op Alejandro Valverde. Op de aankomsten bergop behoorde Roglic altijd tot de beteren en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar er lag nog een aantal boobytraps op de route. Te beginnen met de rit naar Guadalajara, waar hij door waaiers bijna het klassement verspeelde en Nairo Quintana veel tijd zal terugpakken.

En vervolgens was er nog de beroemde etappe naar Toledo, waar Roglic ten val kwam en waar Movistar besloot door te trekken. De Spaanse ploeg bood later zijn excuses ervoor aan. Zonder te veel opsmuk kroonde Roglic zich uiteindelijk voor een eerste keer tot Vuelta-winnaar.

Photo: Luis Angel Gomez/Cor Vos © 2019

2020

Primoz Roglic wordt vaak geroemd vanwege zijn mentale weerbaarheid. Na zijn ineenstorting op La Planche des Belles Filles tijdens de Tour de France 2020 rechtte hij de rug in de novembereditie van de Vuelta. Dat ging op hangen en wurgen, want hij wist Richard Carapaz maar nipt van het rood te houden.

Na tien etappes stonden de Sloveen en Ecuadoriaan in exact dezelfde tijd. Qua spankracht wordt deze Vuelta dan ook ietwat ondergewaardeerd. Op de Angliru had Roglic zeer moeilijke momenten, maar een dag later (rit 13 van de 18) pakte hij 49 seconden op Carapaz in de tijdrit. Roglic pakte vervolgens nog wat boni’s, maar op de Alto de Covatilla bleek Carapaz bergop wederom sterker.

Roglic piepte en kraakte, maar mede door een monsterbeurt van Lennard Hofstede, die vanuit de vroege vlucht was opgeraapt, kon hij standhouden. Op hangen en wurgen. Nadien vertelde Roglic ook dat hij lang niet in zijn beste vorm was begonnen aan de Vuelta van 2020. En toch winnen…

Photo Luis Gomez/Cor Vos © 2020

2021

De kritiek na zijn eerste twee zeges in de Vuelta was dat Roglic wel heel veel vertrouwde op het winnen van boni’s en zijn goede tijdrit. Hier en daar klonk zelfs dat hij een saaie klassementsrenner is. In 2021 maakte hij korte metten met die kritische benadering.

Wederom was de Tour de France uitgelopen op een deceptie en wederom toonde hij enorme veerkracht nadien. Eerst door de olympische titel tegen de klok te veroveren en vervolgens door de Vuelta te domineren. Vier etappes won Roglic, maar vooral die naar Lagos de Covadonga beklijft. Samen met Egan Bernal ging hij al op meer dan zestig kilometer van de meet aan.

Photo Miwa Iijima/Cor Vos © 2021

In de finale reed hij Bernal uit zijn wiel en wist hij solo aan te komen op de bekende berg. Het was een groots nummer dat Roglic daar liet zien. Daarmee rekende hij definitief af met de kritiek op zijn saaie manier van koersen. Hopelijk kan hij dit jaar meer van dat soort kunststukjes uithalen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Twitter UCI laat zien: Ivo Oliveira heeft zijn veterstrikdiploma nog niet binnen

De meeste renners in het peloton rijden rond met het boa-systeem. Met één draai...

Pascal Eenkhoorn: ‘Ik zei op drie ronde van het einde al ‘gefeliciteerd’ tegen Evenepoel’

Eenkhoorn leek nog voor het zilver te gaan in de slotkilometer, maar hij had...

Bondscoach Koos Moerenhout: ‘Mathieu was verkouden toen hij aankwam en lag op andere verdieping’

De beste Nederlander in Australië was Bauke Mollema op de 25ste plek. Daarmee kon...

Bauke Mollema hoorde net voor koers van arrestatie Van der Poel: ‘Het is een bizar verhaal’

Mollema liet zich zien tijdens de koers, maar op het moment dat de afscheiding...

Meer zoals dit

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...

De 5 grote favorieten voor het WK tijdrijden bij de mannen

Remco Evenepoel Zijn 'slechtste' resultaat in een tijdrit dit jaar is een tweede plek en...