Egan Bernal keert vandaag terug in peloton: 'Kan niet genoeg benadrukken hoe zwaar het was'

Egan Bernal maakt vandaag z'n comeback na z'n zware crash in januari. De afgelopen maanden waren niet makkelijk voor hem - even werd er zelfs voor gedeeltelijke verlamming gevreesd.

Vuelta Spain 2021 stage 15

Naast het vervroegde afscheid van Tom Dumoulin is er ook goed wielernieuws te melden. Egan Bernal maakt namelijk zijn rentree in het profpeloton. INEOS Grenadiers nam hem ter elfder ure op in de selectie voor de Ronde van Denemarken die vandaag van start gaat.

Bernal botste in januari tijdens een trainingsrit op zijn tijdritfits in Colombia op volle snelheid tegen een stilstaande bus. Daarbij brak elf ribben, een dijbeen, een knieschijf, twee borstwervels, een halswervel, een middenhandsbeentje en een duim. Een definitieve verlamming was niet ver weg, zo zei Bernal zelf.

De oud-winnaar van de Tour en de Giro onderging meerdere operaties en er was gelukkig uitzicht op volledig herstel. Kort na de operaties zagen we hem alweer op een hometrainer werken aan z'n revalidatie. Een poos later zat hij ook alweer op de koersfiets en werkte hij in Andorra, z'n Europese thuis, aan de comeback.

Die is dus nu een feit in de Ronde van Denemarken. Bernal liet in een reactie op de site van de ploeg weten dat het niet makkelijk was. "Ik kan niet genoeg benadrukken hoe zwaar de laatste acht maanden voor me waren, zowel fysiek als mentaal. De weg die ik naar deze comeback heb afgelegd, is nu voor altijd een onderdeel van me, iets wat ik nooit zal vergeten."

Nieuws
  • photo Miwa Iijima/Cor Vos © 2021