Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een ploegentijdrit van 23 kilometer is immers niet bepaald gewoon meer in de wielerwereld.

In de Tour de France hoopt de Nederlandse ploeg er al jaren op, maar sinds 2019, die Jumbo-Visma domineerde, heeft een race tegen de klok in teamverband er niet meer ingezeten.

Koersdirecteur Fernando Escartín verwacht geen moeilijkheden in de binnenstad van Utrecht, zo schrijft hij. “De 23,3 kilometer door Utrecht gaan langs brede lanen, zonder technische moeilijkheden. Geen enorme verschillen tussen de beste teams worden verwacht. Nederlandse fans, die gepassioneerd zijn voor wielrennen, garanderen dat het een succes wordt langs de kant van de weg.”

Profiel (voor de vorm, want vlakker wordt het niet..)

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. De eerste ploeg start om 18.30 uur en de laatste ploeg wordt rond de klok van 20.30 uur bij de meet verwacht.

Wielerhistorie

In principe was het de bedoeling dat de Vuelta a España in 2020 in Utrecht zou starten, maar vanwege het coronavirus is dat met twee jaar uitgesteld. Het is niet de eerste keer dat een grote ronde naar Nederland is gehaald, want er is geen land dat zo vaak de start van een grote ronde binnenhaalde als Nederland. Op Frankrijk, Italië en Spanje na uiteraard. Elf starts in een grote ronde noteert Nederland.

Dat begon in 1954 met de Tourstart in Amsterdam. De Franse ronde volgde met Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2009) en Utrecht (2015). De Giro d’Italia kwam drie keer naar Nederland, namelijk naar Groningen (2002), Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016). Voor dit jaar deed de Vuelta Nederland één keer aan. Die ging namelijk eerder naar Assen (2009).

Trivia

Met de start van een grote ronde heeft de stad Utrecht al ervaring. Denk aan de Tour de France-start in 2015, toen Utrecht de grootste koers ter wereld binnenhaalde met het motto Tour sous le dom. Oftewel de Tour onder de Dom. Het leverde iconische plaatjes op: de Tour de France onder hét symbool van de stad.

“Nog altijd word ik over die dag aangesproken”, vertelde directeur Utrecht Marketing Cor Jansen daar eens over. In 2015 werd al gerept over een Vuelta-start, maar de geslaagde Tourstart gaf extra motivatie om weer zo’n prachtig plaatje van een peloton onder de Domtoren te krijgen. Met 112,32 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland.