Vuelta | Baskische bergjes! Alles wat je moet weten over etappe 4: Vitoria-Laguardia

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Na het vlakke Nederland en een reisdag krijgen we weer een typisch Spaanse - of typisch Baskische.. - etappe. Eentje die voor de snelle mannen zou kunnen zijn, maar niet voor de pure spurters. Er liggen twee gecategoriseerde beklimmingen op de route en ook de aankomststrook is getrokken heuvelop.

De Puerto de Opakua ligt halverwege en zal nog niet doorslaggevend zijn, maar dat wordt de Puerto de Herrera (6,6 kilometer aan 5,2 procent) wel. De top van dat klimmetje ligt op een kleine vijftien kilometer van de meet. De laatste vier kilometer van de etappe lopen ook weer enigszins omhoog. Kortom, te zwaar voor de pure sprinters.

Profiel

Profiel aankomst

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.20 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.41 uur.

Wielerhistorie

De startplaats zal voor de nodige renners in het peloton bijzonder zijn. Familie, vrienden en vage kennissen zullen uitlopen om voor ze te juichen langs het parkoers. Onder anderen Victor de la Parte (Team TotalEnergies, dat geen startrecht heeft), Oier Lazkano (Movistar) en Jon Aberasturi (Trek-Segafredo) zijn geboren in de startplaats van de vierde etappe.

Toch is het in wieleropzicht vooral de stad van de González de Galdeano-broers. Mannen die je alleen al in je Tourpooltje opnam vanwege hun naam. Al konden beide heren ook meer dan gemiddeld fietsen.

Álvaro won ritten in de Giro en Vuelta en was er net als zijn broer bij toen ze met hun ploeg ONCE de ploegentijdrit van de Tour 2002 wisten te winnen. Igor was nog bekender, want hij werd onder meer tweede in de Vuelta (1999) en twee keer vijfde in de Tour de France (2001 & 2002).

Trivia

De finish van de vierde etappe is gelegen in Laguardia. Het in het Baskenland gelegen plaatsje is bekend om de van zandsteen gebouwde muren rondom de stad, maar vooral vanwege de wijn. Laguardia ligt namelijk in de wijnstreek La Rioja. Die wijnstreek is grofweg op te delen in drie delen, waaronder de Rioja Álavesa. Dit gebied ligt rondom Laguardia, vandaar dat het bekendstaat als wijndorp.

Baskenland is in Spanje de meest wielergekke regio en het zal dan ook verbazing wekken dat er vandaag veel fans langs de kant van de weg staan. Normaal gesproken doet de Vuelta deze streek later in de ronde aan, vanwege de vele steile beklimmingen.