Vuelta | Lokaal circuit! Alles wat je moet weten over etappe 5: Irun-Bilbao

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De eerste negentig kilometer van de vijfde etappe zijn redelijk vlak, maar vanaf dan zal het aan de explosieve renners zijn. Er liggen namelijk vijf gecategoriseerde hellingen te wachten voor de coureurs. De laatste honderd kilometer gaat telkens op en af.

De hoogtemeters zullen dan ook doorwegen in de finale. De scherprechter van de dag is zonder twijfel de Alto del Vivero, die in het lokale rondje is opgenomen en twee keer moet worden beklommen.

Het is een venijnig klimmetje, want de 4,7 kilometer aan 7,7 procent kan het peloton doen laten scheuren. De top ligt op veertien kilometer van de meet en de rit van Irun naar Bilbao lijkt dan ook een ideale dag te worden voor erkende aanvallers.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.45 uur.

Wielerhistorie

De Vuelta-organisatie heeft Baskenland jarenlang niet aangedaan, maar de laatste jaren is de wielergekke regio weer een graag bezochte streek. In 2011 keerde de Vuelta na jarenlange afwezigheid terug in de regio.

Die afwezigheid had een duidelijke reden, want de Vuelta is in het verleden drie keer doelwit geweest van de ETA, de Baskische onafhankelijkheidsbeweging die geweld niet schuwde. In 1968 liet de ETA een bom ontploffen op de Col de Urbasa. In 1972 ontploften wederom twee bommen langs het parkoers, maar lagen de renners gelukkig redelijk ver achter op schema.

Vervolgens braken er door toedoen van de ‘vrijheidsstrijders’ nog eenmaal rellen uit aan de finish van een Vuelta-rit. De laatste keer dat het misging in het Baskenland, was in 1990. Ook toen gingen er twee lichte bommen af langs het parkoers.

Trivia

Het Baskische Irun is de stad waar Juan Manuel Garate zijn eerste levenslicht zag. De ex-prof, die inmiddels ploegleider is bij EF Education-EasyPost, kwam in het verleden onder meer uit voor Quick Step en Rabobank. In 2014 sloot hij zijn carrière af in dienst van Team Belkin.

Garate behoort tot een select groepje renners die in alle grote rondes minstens één etappe wist te winnen. Om een beeld te schetsen van die prestatie: hij is daarmee een van veertien Spanjaarden die dat ooit lukten.