HomeVuelta a EspañaVuelta | Loeizware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 8:...

Vuelta | Loeizware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 8: Pola de Laviana-Colláu Fancuaya

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Het peloton bevindt zich in Asturië en daar is het over het algemeen voor de klimmers. Zo ook in de achtste etappe. De parkoersbouwers hebben met de Colláu Fancuaya een mooie nieuwe slotbeklimming in het parkoers gelegd. En het begin van de rit is ook al niet makkelijk.

Sterker nog, vanuit het vertrek gaat het 7 kilometer omhoog. Een crime voor de pure sprinters. Ze hebben geluk dat er tot de slotklim geen hele zware en lange beklimmingen op de route liggen en daardoor zal de tijdslimiet geen groot issue worden.

Het wachten is vooral op die Colláu Fancuaya, want daar zullen de klassementsrenners met de billen bloot moeten. De 10,3 kilometer aan bijna acht procent gemiddeld zijn zwaar genoeg om flinke verschillen te slaan.

Profiel

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.43 uur.

Wielerhistorie

Pedro Muñoz is een wielrenner uit Mieres, een stadje waar de renners deze etappe doorheen komen. Muñoz was in de jaren tachtig een zeer gewaardeerde renner. Sterker nog, hij werd ooit tweede in de Vuelta a España. Hij won er eveneens een etappe, net als in de Giro d’Italia. In Italië won hij ook de bergtrui.

Daarmee is Muñoz geen uitzondering, want in het verleden won een Spanjaard liefst 83 keer de bergtrui in een grote ronde. Overigens werd de bergtrui ook een aantal keer gedeeld tussen twee Spanjaarden. Ze mogen met recht de klimgeiten van het peloton genoemd worden.

Voor Muñoz was zijn prestatie in de Giro d’Italia van 1986 zijn laatste echte heldendaad. Hoewel hij in 1989 ook nog een ritje wist te pakken in de Ronde van Burgos. In 1991 stopte Muñoz als professioneel wielrenner.

Trivia

Lagos de Covadonga ligt op ruim twee uur rijden met de auto, de Alto de l’Angliru op een uurtje. De vorig jaar voor het eerst betwiste col Alto Gamoniteiro ligt ook niet ver weg.

De nieuwe klim Colláu Fancuaya zal na deze ronde wellicht ook in dat rijtje opgenomen kunnen worden. De klim, met op het einde een stukje onverhard, is zwaar. Het venijn zit hem in de onverharde stukken in de staart, want die de laatste 1,8 kilometer loopt aan zo’n tien procent omhoog. Kortom, het Cantabrische gebergte, dat bekendstaat om de mooie wandelroutes, boezemt angst in. H

et gebergte is zo’n driehonderd kilometer lang en loopt vanaf Galicië, gelegen aan de kust, tot aan de westkant van de Pyreneeën.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Blanka Kata Vas is weer terug in het veld, en wint meteen eerste cross

Vandaag was de Toi Toi Cup in Hole Vrchy in Tsjechië. Dit was de...

Lefevere reageert op INEOS-geruchten Evenepoel: ‘Als iemand in een huwelijk wordt bedrogen, dan is die betrokken persoon altijd de laatste die het weet

Ineens was daar een opvallend nieuwsbericht, dat door het gerenommeerde VeloNews in de wereld...

Nieuwe crankset daagt uit tot experimenteren

De nieuwe 2XR Appleman crankset is gemaakt om renners uit te dagen na te...

Tadej Pogačar bereidt zich voor op zijn titelverdediging in Ronde van Lombardije

Met het WK in de benen is Tadej Pogačar nu bezig zich voor te...

Meer zoals dit

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...

Vuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten over etappe 21: La Rozas-Madrid

Parkoers Vorig jaar eindigde de Vuelta a España met een door Primož Roglič gewonnen slottijdrit...