De 5 topfavorieten voor de Vuelta a España

De Vuelta a España begint komende vrijdag met een ploegentijdrit in Utrecht. Wie zijn de grote favorieten voor de eindzege?

Giro dÕItalia 2022 stage 21 ITT

1) Jai Hindley

In de Vuelta-special van Wieler Revue geeft Jai Hindley toe dat hij vanaf zijn zege in de Giro d'Italia als favoriet door het leven gaat. De Australiër is voorzichtig, maar hoopt in Spanje de dubbel te bewerkstelligen. Hij krijgt met onder anderen Sergio Higuita en Wilco Kelderman uitstekende helpers met zich mee.

2) Remco Evenepoel

Je kunt simpelweg niet om Remco Evenepoel heen. Het is de grote vraag van de Vuelta van dit jaar: kan hij meespelen om de eindzege in een grote ronde? Als Evenepoel goed is, is hij ook écht goed, maar voorlopig heeft hij zijn kunststukjes vooral uitgehaald in eendaagse wedstrijden of een meerdaagse van een iets lager niveau. Heeft een sterke ploeg ter ondersteuning.

Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022

3) João Almeida

Eigenlijk had João Almeida ploegmaat Tadej Pogacar voor zich moeten dulden in de Vuelta van dit jaar, maar de Sloveen gaat toch niet van start. Almeida kende een teleurstellende Giro d'Italia, waar hij met een coronabesmetting moest uitstappen. De Portugees toonde in de Ronde van Burgos aan in vorm te raken en geldt als een van de topfavorieten.

4) Richard Carapaz

Richard Carapaz won in 2019 de Giro d'Italia en vorig jaar won hij de olympische wegrit. In 2020 was hij al bijna de beste in de Vuelta. De Ecuadoriaan is altijd goed voor een aantal kunststukjes in een jaar. Dit jaar werd hij weliswaar tweede in de Giro, maar leek hij niet op topniveau. Carapaz kan bij INEOS Grenadiers vertrouwen op de hulp van Pavel Sivakov, Carlos Rodríguez, Dylan van Baarle, Ethan Hayter en Tao Geoghegan Hart.

5) Primoz Roglic

Hoe is het niveau van Primoz Roglic? Ook dat is vooraf een van de grote vragen. De Sloveen viel uit in de Tour de France, maar is toch klaar om te starten in de Vuelta. En als hij start, is hij een van de favorieten. Dat is nu eenmaal het lot van de winnaar van de laatste drie edities van de Vuelta. In tegenstelling tot in de Tour lijkt Team Jumbo-Visma in de Vuelta niet het sterkste collectief te hebben.

Andere kanshebbers

Er staan nog genoeg andere potentiële klassementsrenners aan de start. Een greep uit dat rijtje: Enric Mas, Alejandro Valverde (Movistar), Jack Haig, Gino Mäder, Mikel Landa (Bahrain-Victorious), Ben O'Connor (Ag2r Citroën Team), Miguel Ángel López, Vincenzo Nibali, Alexey Lutsenko (Astana), Thymen Arensman (Team DSM) en Simon Yates (Team BikeExchange-Jayco).

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022